Direct door naar content
Heb jij zitvolleybal al ontdekt? afbeelding nieuwsbericht

Heb jij zitvolleybal al ontdekt?

28 maart 2023

Wist jij dat deze vorm van volleybal voor iedereen toegankelijk is? Of je nu door een beperking of een blessure niet (meer) staand kunt sporten maakt niet uit: in een zitvolleybalteam is iedereen gelijk. Voor iedereen geldt namelijk dat een deel van je romp op de vloer moet blijven als je de bal serveert.

Zitvolleybal is een paralympische sport die qua snelheid en dynamiek overeenkomt met het staand volleybal. In Nederland is dit een populaire sport onder sporters met en zonder beperking. Doordat je je benen nauwelijks gebruikt en belast, kun je deze sport namelijk met allerlei beperkingen of chronische aandoeningen doen. Bij verenigingen zie je ook veel volleyballers die hun sport niet meer staand kunnen beoefenen en met zitvolleybal hun geliefde spelletje kunnen blijven doen. Je kunt zo dus in hele gemengde teams terechtkomen. 

Check de video om te horen wat de voordelen van zitvolleybal zijn of kijk hier voor meer info over starten met zitvolleybal. 

Zitvolleybalclinic 

In Nederland hebben we best veel verenigingen die zitvolleybal aanbieden. Grote kans dus dat bij jou in de buurt ook een club is waar je deze leuke sport een keer kunt proberen. Regelmatig worden ook clinics georganiseerd om mensen met deze sport kennis te laten maken. Zo werd in de gemeente Losser, dat onlans is aangesloten bij Uniek Sporten, ook een clinic georganiseerd door de Twentse volleybalverenigingen Volley '68 en Twente '05.

Blijven zitten

Robert Konter, een oud-militair die tijdens een missie zijn been verloor, zet zich in om zitvolleybal in Losser en de hele regio Twente op de kaart te zetten. Nu rijdt hij nog elke week naar Utrecht om daar te kunnen zitvolleyballen. Zijn dochter Shirley deed ook mee aan de clinic. Ze vond het wel bijzonder dat ze met zitvolleybal voor het eerst met haar vader kan sporten. “Ik heb geen beperking dus ik denk dat ik wel moet wennen om te blijven zitten”, zegt ze bij TwenteFM.

Geen verschil

Alfred Oonk, een ervaren zitvolleybalspeler met meerdere paralympische titels op zak, gaf bij de clinic al technische tips over het bewegen over de vloer. “Als je staat heb je je benen om te bewegen over het veld. Als je zit gebruik je armen om te bewegen en je gebruikt je armen om te spelen. Dat is dus dubbel zo zwaar.” Toch maakt het daarbij niet uit of je een beperking hebt of niet. “Dat verschil merk je niet. Het is juist makkelijker wanneer je beperkt bent. Glijden over de vloer gaat makkelijker met één been dan met beide benen. Dus wie is hier nu beperkt?''

Benieuwd waar je kunt zitvolleyballen bij jou in de buurt? Neem dan een kijkje in de Sportzoeker

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: