Direct door naar content
Steeds meer aandacht voor toegankelijke games! afbeelding nieuwsbericht

Steeds meer aandacht voor toegankelijke games!

12 april 2023

Gamen met een beperking is tegenwoordig geen uitzondering meer. Door allerlei bestaande aangepaste controllers en opties in games kun je met een beperking net zo goed gamen als ieder ander. Het mooie is: in die wereld van het spel merk je die beperkingen niet. In de game-industrie wordt ook hard gewerkt aan de toegankelijkheid van games en hardware.

Sony heeft bijvoorbeeld vorige week iets moois gelanceerd in de PlayStation Store: ‘Accessibility Tags’. Hiermee wordt in de online gamewinkel aangegeven welke toegankelijkheidsopties een specifieke game heeft. Met één druk op de knop kun je nu informatie krijgen over de opties op het vlak van zichtbaarheid, audio, controllers en extra spelopties om het gamen makkelijker te maken. Dat ziet er zo uit:

Toegankelijkheid bij het ontwerp

Deze toevoeging bij PlayStation past in de trend dat game-ontwikkelaars steeds meer aandacht hebben voor toegankelijkheid van games. Het Brabantse bedrijf Abstraction werkt bijvoorbeeld mee aan de aan de ontwikkeling van dat soort verbeteringen. Ontwikkelaar Elmar Lexmond ziet daarin een verandering bij de grote gamebedrijven. “Bij oudere spellen is toegankelijkheid later toegevoegd. Maar nu wordt er direct bij het ontwerp over nagedacht. In plaats van dat er vroeger speciaal iets werd toegevoegd, willen we nu vanaf het begin dat games voor iedereen zijn”, vertelt hij aan de NOS.

Uniek Esports

Paul van der Made is enthousiast over die ontwikkelingen. Hij is door een verlamming aan zijn rechterarm bij het gamen aangewezen op aanpassingen. Doordat Paul veel moest uitzoeken om zijn hobby te kunnen uitoefenen, is hij ook andere gamers met een beperking op weg gaan helpen met zijn platform HiPerks. Zij zijn ook aangesloten als adviseurs bij Uniek Esports, waar je in de community ook ervaringen en tips kunt delen.

Veel proberen

Bij de NOS laat Paul een controller voor de Nintendo zien, waarmee je een spel met één hand kunt bedienen. “Iemand in Mexico heeft dit ooit online gedeeld en het werkt perfect. Ik vind het leuk als ze zeggen: dat kan niet. Dan ga ik juist dingen proberen waardoor het wel kan. En ik ben niet de enige natuurlijk. Er zijn steeds meer mensen die dit ook willen proberen, en via internet kan je het makkelijk delen met elkaar. Je ziet wel dat er steeds meer aandacht voor is, dat is wel mooi. Maar het is nog mooier als het straks binnenkort niet meer nodig is, dat het standaard is.”

Wil je meer weten over alle mogelijkheden over gamen met een beperking voor jezelf of jouw kind? Ga dan naar ons platform Uniek Esports: daar vind je alles over hardware, games en toffe events.

Bron: NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: