Direct door naar content
Zie de beste rolstoelbasketbalclub in actie! afbeelding nieuwsbericht

Zie de beste rolstoelbasketbalclub in actie!

13 april 2023

Zin in een potje top rolstoelbasketbal? Dan moet je op 5 en 6 mei in het Gelderse Bemmel zijn, want dan strijden in Sportcentrum de Kooi de vier beste rolstoelbasketbalclubs van Europa om de Champions Cup. Dat is de hoogste internationale clubcompetitie voor rolstoelbasketbal.

Vrijdag 5 mei nemen de Spaanse ploegen Amiab Albacete en CD Ilunion het tegen elkaar op in de eerste halve finale. Daarna spelen de Duitse ploegen Lahn Dill & Thuringia Bulls de tweede halve eindstrijd. De finales zijn op zaterdag 6 mei. Rolstoelbasketbal is altijd een spectaculaire sport en deze topfinale belooft helemaal vuurwerk op te leveren.

Ook Nederlanders

De wedstrijden zijn dan met Spaanse en Duitse clubs, toch hebben de finales ook een Nederlands tintje. Bij de twee Duitse ploegen spelen drie Nederlanders: Jitske Visser, Arie Twigt en Quinten Zantinge. In Bemmel zijn ze ook een beetje thuis, want zij hebben alle drie hun rolstoelbasketbalopleiding op Topsportcentrum Papendal in Arnhem gevolgd.

Iedereen kan meedoen

Behalve basketbal kijken, kun je tijdens het evenement ook zelf sporten. De provincie Gelderland, die het toernooi ondersteunt, wil zo bijdragen aan het inclusief maken van de sport. “Iedereen die wil sporten, moet kunnen sporten. Daarvoor hebben we echt nog werk te doen, want mensen met een beperking sporten gemiddeld minder dan mensen zonder een beperking”, zegt gedeputeerde sport Jan Markink.

Sporten uitproberen

Tijdens de Champions Cup kunnen mensen met, maar ook zonder beperking Bemmel verschillende aangepaste sporten uitproberen. Dit wordt georganiseerd door Uniek Sporten Arnhem en de Gelderse Sport Federatie. Ook is in Bemmel de eerste ronde van de Streetball Masters Tour. Dit is een 3x3 rolstoelbasketbal toernooi waarbij jonge talentvolle (rolstoel)basketballers onder leiding van TeamNL spelers het tegen elkaar opnemen.

Rolstoelbasketballers langs scholen

“Rolstoelbasketbal is één van de meest populaire paralympische sporten. Met de Champions Cup laten we Gelderland kennis maken hiermee.” zegt Toine Klerks oud-manager van het Nederlands rolstoelbasketbalteam en organisator van het evenement. In voorbereiding op de Champions Cup in mei worden deze maand door de rolstoelbasketballers van het paralympisch team op 17 basisscholen een gymles rolstoelbasketbal gegeven. Daarnaast gaan ze bij middelbare scholen langs voor inspiratiesessies.

Ga voor meer informatie over de Champions Cup en tickets naar Basketballexperience.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: