Direct door naar content
“Het Uniek Sporten Certificaat betekent veel voor me” afbeelding nieuwsbericht

“Het Uniek Sporten Certificaat betekent veel voor me”

13 april 2023

Leon Pijnenburg van sportschool Boxing Boldy is trots. Op dinsdag 11 april ontving hij uit handen van wethouder Marianne van der Sloot als eerste sportaanbieder in Den Bosch het Uniek Sporten Certificaat. Een certificaat dat alleen wordt uitgereikt aan clubs, verenigingen en andere sportaanbieders die in alle opzichten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, en zich daarin onderscheiden.

“Ik ben er heel blij mee”, zegt Pijnenburg. “Het is de kroon op mijn werk. Of beter, op ons werk. We doen het samen. Vier keer in de week geven we bokstraining aan een groep van twaalf tot veertien mensen met Parkinson en NAH (niet-aangeboren hersenletsel). Dat kan ik niet alleen. Bij elke training word ik geassisteerd door vier vrijwilligers. Dat zijn mensen van binnen en buiten de club. Mijn zus doet het ook. Ze doen het allemaal met hart en ziel en krijgen er waardering en energie voor terug.”

Het is je vader

Dat Pijnenburg lesgeeft aan mensen met Parkinson en NAH is niet geheel toevallig. Het heeft met zijn persoonlijke geschiedenis te maken. Pijnenburg: “In 2017 kreeg mijn vader de diagnose Parkinson. Hij zat met zijn handen in het haar. ‘Nu moet ik naar een sportschool toe maar daar heb ik helemaal geen zin in.’ Nou, dat hoeft niet pa, zei ik. Ik ga jou trainen. Het is je vader, daar doe je alles voor. Ik wist al wel dat boksen goed is voor mensen die Parkinson hebben.”

Hersenen blijven trainen

“Dat zit in veel dingen”, gaat Pijnenburg verder. “Boksen gaat over balans, ontwijken, reactievermogen, coördinatie en concentratie. Allemaal zaken die voor mensen met Parkinson en NAH belangrijk zijn. Ik wist ook dat het goed is om je hersenen te blijven trainen. Zo liet ik hem het alfabet opdreunen terwijl hij aan het boksen was. Dubbeltaken is de officiële naam daarvoor. Dat wist ik helemaal niet. Ik had die oefening zelf bedacht. Het leek me goed.”

Gaaf om te zien

De training sloeg aan. Pijnenburg: “In drie maanden tijd kreeg ik mijn oude vader terug. Hij ging enorm vooruit. Hij had weer zelfvertrouwen, durfde auto te rijden, noem maar op. Dat was fijn om te zien. Dat is ook het mooie van de mensen die nu met Parkinson naar Boxing Boldy komen. Ze richten zich op. Dat is enorm gaaf om te zien. Ik kan daar geen genoeg van krijgen. Het zou mooi zijn als meer sportscholen mensen met een beperking omarmen.”

Niet cadeau

Als ze dat op een vanzelfsprekende en overtuigende manier doen, komen ze ook in aanmerking voor het Uniek Sporten Certificaat. “Voor mij betekent dat certificaat veel. Ik kan me voorstellen dat het voor anderen net zo is. Je krijgt het alleen niet cadeau. Je moet aan allerlei eisen voldoen. Luc van Eerd, consulent sport en bewegen, gaf me een link naar de site van Uniek Sporten. Daar staat op aan welke voorwaarden je moet voldoen.”

Ben jij door het verhaal van Leon geïnspireerd geraakt en verdient jouw club ook het Uniek Sporten Certificaat? Neem dan snel een kijkje op unieksporten.nl/certificaat voor meer informatie.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: