Direct door naar content
 Kinderen ervaren rolstoelsport met paralympiër afbeelding nieuwsbericht

Kinderen ervaren rolstoelsport met paralympiër

18 april 2023

De gemeente Alphen aan den Rijn gaat investeren in speelplekken voor kinderen met een beperking. Dit idee kwam niet van een wethouder, maar van Floriene en Sarah van de kinderraad van de gemeente. Zij vinden het belangrijk dat kinderen met een beperking ook kunnen spelen. Om te ervaren hoe het is om in een rolstoel te bewegen gaf paralympiër Paul Toes een (S)Cool on Wheels clinic aan de kinderraad.

De kinderraad van Alphen mag ieder jaar ideeën presenteren voor een project waar de gemeente 10.000 euro voor uittrekt. Dat heeft al vele moois opgeleverd. Zo werden op initiatief van de kinderen bushokjes van een groen dak voorzien en werd vorig jaar een campagne tegen pesten gestart. Floriene en Sarah wilden dit keer aandacht vragen voor Alphense kinderen met een beperking. Ze kwamen daarom op het idee om de speelplekken aan te pakken zodat iedereen daar lekker kan spelen, ook de kinderen die in een rolstoel zitten.

Voor alle beperkingen

Hun idee won het dit keer en dus konden ze met coördinatoren van de gemeente om de tafel om aan de slag te gaan. Uiteindelijk werd gekozen om één nieuw speeltoestel neer te zetten. Bij die keuze hadden de twee leden van de kinderraad natuurlijk een belangrijke stem. Floriene legt op AD.nl uit dat ze juist voor een toestel hebben gekozen dat voor kinderen met alle beperkingen geschikt is. “Je kan heel veel verschillende dingen doen op het apparaat. Sommige delen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als je in een rolstoel zit. Andere dingen kan je misschien niet doen in een rolstoel, maar wel als je bijvoorbeeld blind bent.”

Clinic van Paul Toes

Hoe het is om in een rolstoel te bewegen en te spelen konden de leden van de kinderraad bij de afsluitende vergadering ook nog zelf ervaren. Paralympiër Paul Toes kwam namelijk langs voor een (S)Cool on Wheels clinic. Dit is inmiddels een bekend en veel gebruikt voorlichtingsproject waarbij een ervaringsdeskundige in de klas laat zien en ervaren hoe het is om een handicap te hebben. Op deze manier hebben al heel wat kinderen met en zonder beperking geleerd dat je met een handicap allerlei mogelijkheden hebt om te sporten.

Voor de Alphense kinderraad kwam rolstoelbasketballer Paul Toes naar de raadzaal van de gemeente. Hij vertelde eerst over hoe een ongeluk bij de McDonald’s zijn leven compleet veranderde. Paul ging samen met een teamgenoten wat eten halen voor zijn hele team na een korfbaltraining. “Toen reed er een man vanuit de McDrive de weg op. Hij was te druk bezig met zijn ijsje en reed ons volop aan. Sindsdien heb ik geen gevoel meer in een deel van mijn linkerbeen.”

Potje rolstoelbasketbal

Na zijn indrukwekkende verhaal mochten de kinderen zelf ook in een rolstoel proberen te rollen. Eerst reden ze nog vooral hard op elkaar in, maar na wat oefeningen lukt het ze al om ook een basketbal mee te nemen. Ze sloten de clinic dan ook af met een potje rolstoelbasketbal. Paul legde daarbij uit dat je die sport ook heel goed kunt doen zonder beperking.

Ook een keer een (S)Cool on Wheels clinic met je klas? Lees hier meer informatie en vraag direct een clinic aan.

Bron: AD.nl
Foto: Algemene (S)Cool on Wheels clinic

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: