Direct door naar content
Jayson is eerste kind met ‘slimme knieën’  afbeelding nieuwsbericht

Jayson is eerste kind met ‘slimme knieën’

24 april 2023

Jayson (14) loopt al heel lang met twee protheses. Als baby kreeg hij een virus waar hij zo ziek van werd dat uiteindelijk zijn beide onderbenen moesten worden geamputeerd. Bij de protheses die hij tot voor kort droeg merkte hij de laatste tijd dat hij niet meer zo stevig stond. Dat is nu met de nieuwe knieën die hij pas kreeg aangemeten verleden tijd. Hij is in Nederland het eerste kind met computergestuurde protheses.

Jayson viel de laatste tijd erg vaak met zijn oude protheses, waar ook een kniegewricht in zit. Dat vindt hij natuurlijk erg vervelend. “Ik schaam mij dan ook en ik probeer dan zo onopvallend mogelijk weer door te lopen”, vertelt hij aan het Jeugdjournaal. Om wat zelfverzekerder door het leven te lopen maakt hij daarom nu bij het lopen gebruik van een kruk.

Traplopen

Dat hulpmiddel ter ondersteuning heeft Jayson binnenkort niet meer nodig. Bij De Hoogstraat heeft hij namelijk nieuwe knieën voor in zijn protheses gekregen. Deze werken met een computertje en zorgen dat de loopbeweging veel soepeler gaat. Daardoor kan hij ook traplopen, wat hij eerst niet kon. Een enorme verbetering dus.

Meer plezier

Dat merkte hij bij een eerste test gelijk al. “Je merkt dat het lopen veel beter gaat omdat je ondersteund wordt.” Na een test op straat is hij helemaal overtuigd. “Ik denk dat ik hier meer plezier mee kan gaan beleven, dat ik naar buiten kan met vrienden en dat ik ze kan bijhouden en niet steeds val.”

Bekijk het hele item hier terug:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: