Direct door naar content
Vogue laat 5 vrouwen met beperking stralen op cover afbeelding nieuwsbericht

Vogue laat 5 vrouwen met beperking stralen op cover

25 april 2023

Op de cover van modebladen zie je eigenlijk bijna nooit een model met een beperking. Zo zou je het idee kunnen krijgen dat modellenwerk niets voor jou is. De Britse editie van het bekende modeblad Vogue brengt hier verandering in: zij hebben vijf verschillende covers gemaakt met vrouwen die een beperking hebben. En zij schitteren echt van dat blad af!

Dat de modewereld nog niet zo is ingericht op mensen met een beperking, werd bij het plannen van de fotoshoot voor Voque nog even duidelijk. Bij de zoektocht naar een fotostudio in Londen was geen enkele locatie volledig toegankelijk voor iedereen. Uiteindelijk werd een studio gekozen die kon worden aangepast en waar de stylisten met verrijdbare kledingrekken en stoelen de modellen konden opmaken voor de foto’s.

Vijf covers

Voor de Britse Vogue werden vijf vrouwen op de foto gezet voor hun eigen coverfoto. Het eerste covermodel is de Antiguaans-Amerikaanse Aaron Rose Philip (22). Zij is een transgender vrouw met Cerebrale Parese, waardoor ze in een elektrische rolstoel zit. Het tweede model is de Britse Ellie Goldstein (22), die het Syndroom van Down heeft. De Amerikaanse Justina Miles (20) vertegenwoordigt vrouwen met een auditieve beperking: zij is gedeeltelijk doof en is vaak te zien als gebarentolk, onder andere bij de Super Bowl Show van Rihanna.

Sinéad Burk (33), het vierde covermodel, had een bijzondere rol gespeeld bij de hele fotoshoot. De Ierse schrijfster en activist had namelijk Vogue geholpen en overtuigd dat ze deze belangrijke stap naar inclusiviteit moesten zetten. Het vijfde model is Hollywoodster Selma Blair (50), die MS heeft en met haar wandelstok op de cover schittert.

Veel geleerd

Op de website van Vogue gaat Vogue-hoofdredacteur Edward Enninful nog wat langer in op het ontstaan van dit bijzondere project. Toen hij Sinéad Burke, die zich met haar organisatie Tilting the Lens inzet voor toegankelijkheid en inclusie, in 2018 voor het eerst sprak wist hij al dat zij nog verder gingen samenwerken. Sinéad werd zo betrokken als extra adviseur voor de shoot. “Dat was belangrijk voor ons en we hebben van haar veel geleerd wat we in de toekomst nog bij ons zullen dragen”, schrijft hij.

Betrokken bij mode?

Zelf heeft hij ook een bloedafwijking en problemen met zijn zicht en gehoor. Hij is dan ook overtuigd dan iedereen het verdient om gezien te worden. Met de vijf covermodellen en in totaal 19 talenten met een beperking uit de mode, sport en kunst in het blad wil Vogue ook een vraag opwerpen: “We zijn allemaal op een manier bij mode betrokken, maar betrekt de modewereld ons er wel allemaal bij?”

Emoties

Hij merkte dat de shoot op de modellen al een emotioneel effect had, want er werd veel tranen gelaten. “Veel van de modellen dachten dat fotoshoots niet voor hen zijn weggelegd en konden niet geloven dat ze nu meedoen”, zei hij bij BBC News.

Bron: AD.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: