Direct door naar content
Koningsdag Rotterdam toegankelijk voor iedereen afbeelding nieuwsbericht

Koningsdag Rotterdam toegankelijk voor iedereen

26 april 2023

Tijdens Koningsdag brengt de koning dit jaar een bezoek aan Rotterdam. Dat wordt een groot feest met allerlei activiteiten in de stad. Bij de organisatie van de festiviteiten hebben de gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals extra rekening gehouden met mensen met een beperking. Met speciale kijkplatformen voor rolstoelgebruikers, tolken en prikkelarme ruimtes zetten ze alles op alles om er een Koningsdagfeest voor iedereen van te maken.

Rotterdam heeft natuurlijk al een heel programma voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima opgesteld met een vaarroute over de Maas per watertaxi onder de Erasmusbrug door en langs Hotel New York. De Koninklijke familie zal ook wandelend langs bekende hotspots als de Kubuswoningen en de Markthal gaan. Langs die route worden op Afrikaanderplein, de Blaak en Binnenrotte speciale kijkplatformen ingericht zodat je daar ook vanuit een rolstoel goed zicht hebt.

Tolken

Aan mensen met een audiovisuele beperking is ook gedacht tijdens Koningsdag. Blindentolk Dave van der Wal zal live een audiodescriptie verslag doen voor mensen met een visuele beperking. “Mensen die niet goed zien krijgen dan toch een beeld van wat er gebeurt bij het feest op de Binnenrotte of tijdens de route die de koning loopt. Hij zal precies zeggen wat de koning doet en hoe het publiek reageert”, legt Willem Philipsen van de gemeente Rotterdam uit. Voor mensen met een auditieve beperking zijn ook schrijftolken aanwezig. Zij zorgen dat slechthorenden en doven toch mee kunnen krijgen wat er gezegd en gezongen wordt. Voor mensen die snel last hebben van overprikkeling is daarnaast door de organisatie een prikkelarme ruimte ingericht.

Mensen met beperking niet vergeten

Op deze manier is op allerlei manieren gedacht om te zorgen dat iedereen het koningsdagfeest kan meemaken in Rotterdam. Behalve bezoekers spelen kinderen met een beperking ook een grote rol in de activiteiten voor de Koning. Zij zullen bijvoorbeeld bloemen aan de Koning geven. Philipsen: “Juist mensen met een beperking worden weleens vergeten. Daarom ben ik blij dat we met z’n allen Koningsdag zo toegankelijk mogelijk maken. En dat straks iedereen met alle activiteiten kan meedoen.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: