Direct door naar content
Triatlete Charlotte van Veen ziet voordelen in haar autisme afbeelding nieuwsbericht

Triatlete Charlotte van Veen ziet voordelen in haar autisme

26 april 2023

“Topsport en autisme gaan prima samen”, zegt triatlete Charlotte van Veen. Zij kan het weten want zij traint veel en plaatste zich onlangs voor het WK halve triatlon in Finland. In een interview met de Leidse lokale omroep Sleutelstad was ze openhartig over haar beperking en hoe ze daarmee omgaat.

Charlotte merkt haar autisme bij het verwerken van prikkels. En die zijn er in haar sport triatlon waarbij ze achterelkaar moet zwemmen, fietsen en hardlopen volop. “Een druk zwembad of een massastart geven mij heel veel prikkels. Je kunt ermee leren omgaan door te accepteren dat die prikkels er zijn, maar het blijft een uitdaging.”

Ze houdt ook wel van uitdagingen, anders was ze ook niet bij triatlon uitgekomen. Dat was zo gekomen toen ze na een hardloopblessure als alternatieve training ging fietsen. Al snel kwam daar ook het zwemmen bij en begon ze voorzichtig met triatlon. Ze ging daar al snel helemaal voor en plaatste zich zo binnen een jaar al voor het WK in haar leeftijdscategorie.

Goed focussen

Zij merkt nu dat haar autisme soms een uitdaging is met het vele sporten, maar het heeft volgens haar ook voordelen. “Ik kan me heel goed ergens op focussen en heb weinig last van afleidingen. Waar anderen het bijvoorbeeld in de winter moeilijk vinden om binnen te fietsen, kan ik met gemak vier uur achter elkaar doorgaan.”

Open over autisme

Charlotte heeft gemerkt dat in haar omgeving steeds meer begrip voor autisme en sport komt. Dat heeft zeker ook te maken in haar eigen openheid over haar beperking. “Ik merk dat mensen juist door die openheid begrip hebben als ik stil of heel erg gefocust ben.” Dat is wat haar betreft ook een tip voor iedereen die sport met autisme. “ Vanuit een omgeving die bij je past is alles mogelijk!”

Luister het hele interview met Charlotte terug bij Sleutelstad.

Foto: Maarten Mulder / Sleutelstad

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: