Direct door naar content
Kan Parazwemster Chantalle Zijderveld ook roeien?  afbeelding nieuwsbericht

Kan Parazwemster Chantalle Zijderveld ook roeien?

02 mei 2023

Bij Uniek Sporten kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: probeer zoveel mogelijk sporten uit om erachter te komen welke sport bij jou past. Dat is namelijk de beste manier om een (aangepaste) sport te vinden die bij jouw beperking past. Zelfs als je een sport hebt gevonden waar je al je energie en talent in kwijt kunt, kan het ook nog leuk zijn om af en toe iets anders te proberen. Dat is ook precies wat Parazwemster Chantalle Zijderveld deed voor de TeamNL Youtube-serie Sportswap: ze ruilde een dagje van sport met toproeister Laila Youssifou.

Chantalle Zijderveld hoeft niet bepaald verder te zoeken naar een sport die bij haar past. Zij mist haar rechterhand, maar in het zwemmen is dat voor haar geen beperking. Ze heeft al heel wat medailles bij elkaar gezwommen met als absoluut hoogtepunt de twee gouden medailles op de 100 meter schoolslag en 200 meter wisselslag bij de Paralympische Spelen van Tokio.  En toch wilde ze wel een keer iets anders proberen. Waarom? Ze houdt wel van een uitdaging!

Eén TeamNL

Toen ze de vraag kreeg met wie zij de ‘sportswap’ wilde doen had Chantalle daar al een idee bij. “Ik wilde sowieso graag iets olympisch doen, omdat ik ook vind: uiteindelijk zijn we ook wel één TeamNL”, zegt ze in de video. Ze grijpt daarmee graag de kans om te laten zien dat er geen verschil is tussen paralympische en olympische topsport. De keuze om te gaan roeien met Laila kwam uit het idee dat het een sport is waarvan ze verwacht dat ze dat wel kan. “Het is in ieder geval allebei iets met water”, zegt Laila voor het zwembad. Allebei vinden ze het stiekem wel spannend om de sport van de ander uit te proberen.

Scheef zwemmen

Eerst gaan ze dus zwemmen, waarbij Chantalle ook vertelt hoe zij dat doet zonder rechterhand. “Ik zwem eigenlijk standaard scheef, maar dat compenseer ik door mijn core en benen anders in te zetten.” Ze zwemt trouwens al ruim vijftien jaar en hoeft daar dus niet meer over na te denken. Dat is wel anders als ze bij Laila in de roeiboot stapt…Benieuwd of het Chantalle lukt om niet om te slaan? Kijk dan de hele video hieronder:

Ook in voor een ‘sportswap’?

Wil jij net als Chantalle ook eens een nieuwe uitdaging? Kijk dan in de sportzoeker voor alle mogelijke sporten en probeer eens iets anders uit! Of organiseer zelf eens zo’n ‘sportswap’ met een vriend of vriendin.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: