Direct door naar content
Griekse stranden worden rolstoeltoegankelijk! afbeelding nieuwsbericht

Griekse stranden worden rolstoeltoegankelijk!

04 mei 2023

Heb jij al vakantieplannen gemaakt? Als je op zoek bent naar een perfecte strandvakantie dan kun je zeker aan Griekenland denken. Met de vele eilanden heb je daar natuurlijk al veel strand en door een nieuwe oplossing kun je daar ook nog eens als rolstoelgebruiker de zee in komen. Griekenland heeft op deze manier honderden stranden volledig rolstoeltoegankelijk gemaakt.

De grootste vernieuwing die ze in Griekenland op de stranden presenteren is de Seatrac. Dit systeem kun je vergelijken met een hellingbaan voor bootjes, alleen dan voor mensen die niet zelf de zee in kunnen lopen. Dat werkt zo: je komt met je rolstoel over de houten vlonder al op het strand. Vanaf daar zie je een baantje liggen dat helemaal tot in de zee is gelegd. Bovenaan staat een ligbed waarop je plaatsneemt en via een afstandsbediening kun je dan langzaam richting het azuurblauwe water kunt bewegen. Je kunt halverwege stoppen of helemaal tot het einde en dan zwem je zo verder.

Grote aanpak van de stranden

Deze oplossing is een onderdeel van een grotere aanpak om de Griekse stranden rolstoeltoegankelijk te maken. In totaal moeten zo 287 stranden volledig toegankelijk worden gemaakt voor badgasten met een beperking. Daarbij worden ook voorzieningen als parkeerplaatsen, kleedruimtes, opritten en paden naar ligstoelen meegenomen. Inmiddels zijn al 147 stranden op deze manier aangepast.

Mensenrecht

De Griekse minister van Toerisme, Vassilis Kikilias, vindt deze aanpak van de stranden belangrijk omdat toegang tot de zee een mensenrecht is. “Mensen met een handicap krijgen hiermee de kans om deel te nemen aan strandactiviteiten met familie en vrienden, waardoor de levenskwaliteit voor iedereen wordt verbeterd.”

Bekijk hier hoe het systeem van de Seatrac eruit ziet:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: