Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Door een duik in ondiep water liep Tijs Zilverberg (17) vorig jaar een dwarslaesie op. Sinds dat ongeluk verblijft hij in revalidatiecentrum De Hoogstraat, waar hij in goede handen is. Bij dagelijkse dingen zoals eten krijgt hij begeleiding en ze werken daar ook hard aan zijn revalidatie. Dat is erop gericht dat hij zijn beperking leert accepteren en dat hij zo goed mogelijk kan functioneren in het dagelijks leven. Zijn eerste doel is de overstap naar een handbewogen rolstoel.
Bij de duik op een zandbank in een meer stootte Tijs zijn hoofd zo hard dat hij uiteindelijk zijn nek brak. Hij had zelf al door dat het mis was, maar in het ziekenhuis kreeg hij evengoed de harde boodschap dat alle zenuwen in zijn nek kapot waren. Hij werd toen geopereerd en mocht daarna naar De Hoogstraat voor de behandeling.
Tijs heeft een complete dwarslaesie, waardoor hij alleen zijn hoofd, schouders en zijn armen deels kan bewegen. Toch ziet hij al voorzichtige vooruitgang ten opzicht van toen hij bij De Hoogstraat binnenkwam. "Ik heb de eerste twee maanden niet kunnen praten. Dat was een heel onduidelijk gefluister. Ik kan links een beetje mijn pols bewegen en rechts mijn hand een beetje en verder eigenlijk niets”, vetelt hij aan RTV Utrecht, dat een serie maakte omdat De Hoogstraat 75 jaar bestaat.
In het revalidatiecentrum beweegt hij zich voort in een elektrische rolstoel. Zijn telefoon heeft hij altijd dichtbij op een standaard en via de spraakfunctie stuurt hij daarmee berichtjes naar zijn moeder of vrienden. Tijs is niet alleen maar aan het appen, hij moet ook hard werken. Artsen proberen hem namelijk te helpen de spieren die hij nog heeft sterker te maken. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van je schouders om jezelf naar voren te buigen. Dat zou je zonder dwarslaesie met je rompspieren doen. Revalidatiearts Van der Steen: “Het is niet dat je dat soort bewegingen niet meer kan, maar je moet ze op een andere manier aanleren.”
Zo leert Tijs nu ook zich in een handbewogen rolstoel voort te bewegen. "Met die rolstoel leer ik mijn handen te bewegen en een beetje vooruit te komen.” Dat oefenen is nog lastig, maar hij blijft proberen want hij ziet in zo’n rolstoel een groot voordeel: "Je kunt makkelijker over opstapjes rijden. Als je met je vrienden bijvoorbeeld uit wil gaan of naar een concert dan lukt dat beter met een lichtere rolstoel. Uiteindelijk moet ik daar mijn eigen weg weer in gaan vinden."
Behalve die rolstoel heeft Tijs nog een belangrijk doel om naartoe te werken. Voor het ongeluk zat hij op de havo en dat wil hij nog graag afmaken. Daarna wil hij kijken wat voor beroep bij hem past. “Wat dat betreft heb ik nog geen idee.”
Ga voor het hele verhaal van Tijs naar RTV Utrecht.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.