Direct door naar content
“De wheelie is echt de basis van alles” afbeelding nieuwsbericht

“De wheelie is echt de basis van alles”

17 mei 2023

Rolstoel rijden is net als leren fietsen: het vraagt veel oefening en dat gaat met vallen en opstaan. Als je die vaardigheden eenmaal onder de knie hebt dan heb je daar in het dagelijks leven heel veel voordelen van. Deelnemers die de rolstoelvaardigheidstrainingen van Kees-Jan van der Klooster en zijn Wheelchair Skills Team hebben gevolgd merken bijvoorbeeld dat ze door het aanleren van skills als de wheelie veel zelfstandiger zijn geworden.

Het Wheelchair Skills Team komt ook vaak op mytilscholen om lessen te geven. Na die eerste kennismaking wilde Dani (21) eigenlijk wel meer leren. De rolstoelvaardigheidstrainingen waren daarom een goed en vooral leerzaam vervolg. “De wheelie is echt een heel belangrijke vaardigheid die je al snel in de trainingen leert. Die is de basis van alles. Door alleen op je achterwielen te rijden, zijn drempeltjes en stoeprandjes geen probleem meer”, vertelt Dani in Support Magazine.

Zonder Anti-kiepwieltjes

Het allerbelangrijkste advies van Kees-Jan voor Dani ging over de anti-kiepwieltjes. Dankzij de trainingen durft hij nu zonder die extra wieltjes. “Die anti-kiepwieltjes zijn alleen maar irritant. Ze voorkomen dat je bepaalde obstakels kunt overwinnen. Zonder die wieltjes ben ik veel zelfstandiger in mijn rolstoel.”

Makkelijk met de bus

Voor Wendy (17) gold ook dat de wheelie de skill is waar ze nu de hele dag door gebruik. “Voor de trainingen kon ik nog niet zo heel veel met mijn rolstoel en nu kan ik praktisch gezien alles, dus ze hebben voor mij een groot verschil gemaakt. Ik kan nu bijvoorbeeld makkelijk met de bus naar school: op mijn achterwielen rol ik van de halte de bus in en uit. Je moet gewoon niet bang zijn; durf dingen te proberen en jezelf uit te dagen. Je kunt meer dan je denkt!

Lees het hele artikel met ervaringen van de rolstoelvaardigheidstrainingen bij Support Magazine.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: