Direct door naar content
Deze gamingmuis bestuur je met je gezicht! afbeelding nieuwsbericht

Deze gamingmuis bestuur je met je gezicht!

17 mei 2023

Bij PC-games gebruik je meestal een muis voor allerlei functies in het spel. Maar hoe doe je dat als je een beperkte handfunctie hebt bijvoorbeeld door een spierziekte? De game-industrie heeft al allerlei oplossingen bedacht zoals muizen met extra knoppen. Google komt nu met de volgende stap: een handsfree muis die je kunt bestuderen met hoofdbewegingen en gezichtsgebaren.

Voor het Project Gameface is Google geïnspireerd op de populaire videogamestreamer Lance Carr. Hij heeft een spierziekte en gebruikte al een zogenaamde ‘head-tracking-muis’ om zijn cursor in het spel te bedienen. Door een brand bij hem thuis verloor hij al zijn apparatuur inclusief dus die speciale muis.

Webcam

Het aangrijpende verhaal van Lance bracht medewerkers van Google op het idee om hem en daarmee ook vele andere gamers te helpen met nieuwe technologie. Het is de techneuten gelukt om aan de hand van ruim vierhonderd punten in je gezicht hoofdbewegingen en gezichtsgebaren te herkennen met een webcam. Daardoor kun je door bijvoorbeeld je wenkbrauwen op te trekken klikken of slepen. Die functies kun je ook zelf koppelen aan een beweging. Lance is al enthousiast over de eerste versie. De technologie is zelfs zo precies dat hij zijn naam kan schrijven met de handsfree muis.

Bekijk ook dit filmpje met Lance

Toegankelijker

Gameface is nog niet op de markt, maar heeft alles in zich om het gamen toegankelijker te maken voor veel meer mensen met een beperking. Dat zit vooral in het feit dat deze oplossing relatief goedkoop is om te bouwen en te onderhouden. Kortom: een interessante ontwikkeling om te blijven volgen.

Wil je meer weten over gamen met een beperking? Kijk dan ook op Uniek Esports

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: