Direct door naar content
Niels Vink: energiebom en inspiratiebron afbeelding nieuwsbericht

Niels Vink: energiebom en inspiratiebron

17 mei 2023

Niels Vink, je kent hem vast van zijn vele mooie prestaties in het rolstoeltennis. Hij is de nummer 1 van de wereld in de quadcategorie. Maar welk verhaal gaat er schuil achter deze jonge succesvolle tennisser? In een mooie video van tennisbond KNLTB vertelt hij zelf en komen vooral ook veel anderen zoals Esther Vergeer en zijn coach aan het woord over zijn kracht.

Toen Niels pas één jaar oud was kreeg hij een bacteriële infectie (meningokokken sepsis). Het was een heftige periode waarin hij meerdere keren moest worden gereanimeerd. Uiteindelijk moesten daarna zijn onderbenen en vingerkootjes worden geamputeerd. Zelf weet hij daar niks meer van. Hij is ook niet bezig met dat hij een beperking heeft, vertelt hij. “In mijn belevingswereld heb ik ook geen beperking, want ik doe met alles gewoon mee. Ik heb op de basisschool gewoon altijd meegedaan met gym. Met voetballen had ik altijd mijn eigen manier: dan ga ik gewoon kruipen over de grond als een aapje. Dan zijn mijn handen de voeten en mijn benen zijn de handen. Dan sloeg ik tegen de bal aan.”

Gangmaker

De mensen om hem heen zien in hem een sociale en vooral energieke jongen. Hij is op en rond de tennisbaan vaak de gangmaker van het stel. Coach Dennis Sporrel ziet in hem ook een inspiratiebron voor andere kinderen met een beperking. “Dat kinderen die in een revalidatiekliniek terechtkomen en een beeld van hem zien en denken: dat tennis heb ik een keer gezien dat lijkt mij zo leuk om te doen. Ik ga er gewoon mee beginnen.”

Esther Vergeer ziet in het enthousiasme van Niels ook zijn kracht. “Hij laat zien dat het niet uitmaakt wat je hebt of mankeert. Hij heeft lol in het leven en haalt het maximale uit zichzelf. Dat is volgens mij de boodschap die hij wil uitstralen naar de buitenwereld.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: