Direct door naar content
Bergbeklimmer beklimt Mount Everest met protheses! afbeelding nieuwsbericht

Bergbeklimmer beklimt Mount Everest met protheses!

24 mei 2023

De grote droom van de Nepalese bergbeklimmer Hari Budha Magar is afgelopen week uitgekomen: hij heeft als eerste ter wereld de top van de Mount Everest met twee onderbeenprotheses bereikt! Dit plan had hij al in 2020 opgevat en sindsdien heeft hij stap voor stap naar dit grote doel gewerkt.

Magar is een ex-militair die al op 19-jarige leeftijd zijn moederland verliet om het Britse leger te dienen als onderdeel van een speciaal korps in Afghanistan. Bij een explosie verloor hij zijn beide onderbenen. "Mijn leven veranderde in een klap. Ik heb altijd gedroomd om de Mount Everest te beklimmen, maar die droom was ineens even weg", vertelde hij een paar jaar terug al.

Grote droom

Die droom hield hij toch vast. Het bergbeklimmen werd zo een manier om nieuwe doelen te stellen. In 2017 klom hij als eerste persoon met twee protheses naar een top van 6000 meter hoogte. Die prestatie zorgde dat hij nog groter en vooral hoger wilde gaan. Zijn droom om de Mount Everest te beklimmen haalde hij zo in 2020 definitief uit de koelkast.

Slecht weer

Dit jaar was het dan na een lange voorbereiding eindelijk zo ver. Op 17 april begon hij aan zijn beklimming. Dat was voor hem nog een bijzondere symbolische datum, want het was exact 13 jaar na zijn ongeluk. Het was vaak slecht weer waardoor Magar eerst nog 18 dagen in het basiskamp moest blijven. Hij en zijn team van sherpa’s die hem begeleidde bereikte uiteindelijk afgelopen vrijdag de top van de hoogste berg van de wereld. Door de slechte weersomstandigheden en zijn bevroren zonnebril en zuurstofmasker kon hij niet lang boven blijven, maar dat maakte de ervaring niet minder mooi.

Terug naar Afghanistan

Magar heeft nog geen nieuwe plannen gemaakt voor een nieuwe uitdaging. Hij wil nu vooral tijd met zijn familie doorbrengen en terug naar Afghanistan om de plek te bezoeken waar zijn ongeluk plaatsvond om daar ‘thank you’ te zeggen. “Als ik mijn benen niet was verloren dan zou ik de Mount Everest niet hebben beklommen en het zou ook zo zwaar hebben geteld. Ik denk dus echt dat alles voor een goede reden gebeurt.”

Bron: The Guardian

Foto: Abiral Rai / Facebook Hari Budha Magar

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: