Direct door naar content
Enquête over prikkelarm sporten voor zorgprofessionals en sporters afbeelding nieuwsbericht

Enquête over prikkelarm sporten voor zorgprofessionals en sporters

30 mei 2023

Sommige mensen hebben moeite met het verwerken  van prikkels zoals muziek, drukte of licht tijdens het sporten. Daarom starten steeds meer sportaanbieders met prikkelarm sportaanbod. Om meer inzicht te krijgen in de wensen en ervaringen van de doelgroep enquête opgesteld. Eén enquete voor zorgprofessionals die werken met mensen die moeite hebben met prikkelverwerking en één enquete voor die mensen zelf. Met de uitkomsten van deze enquete willen we sportaanbieders helpen met het opzetten van sportaanbod wat écht bij de wensen van de mensen past!

Wat houdt het in?
Prikkels zijn onder te verdelen in twee groepen: externe prikkels (zien, horen, voelen, ruiken, en proeven) en interne  prikkels (pijn, gedachten, gevoelens en emoties). Als je deze prikkels niet goed weet te verwerken, kan je last krijgen van overprikkeling. Dat kan zich uiten in onder meer vermoeidheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn of moeite met concentratie.

Om te zorgen dat ook mensen die snel overprikkeld zijn mee kunnen doen aan sporten of bewegen, zijn er steeds meer aanbieders die starten met prikkelarm sporten. Je kan dan denken aan sportlessen waar op gezette tijden het licht en de muziek worden aangepast, zwemmen met minder deelnemers in het bad of sportscholen waar geluidloze apparatuur wordt gebruikt.

We nemen deze enquêtes af om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van mensen die gebaat zijn bij prikkelarm sport- en beweegaanbod. De uitkomsten van deze enquêtes verwerken we om sportaanbieders in Brabant handvatten te geven bij het opzetten van succesvol aanbod voor deze mensen.

Enquête voor doelgroep
Herken jij jezelf in de doelgroep (zie hieronder) en ben je gebaat bij prikkelarm sporten? Dan kan jij ons  helpen door deze enquête in te vullen.

Enquête voor zorgprofessionals
Werk jij met mensen die regelmatig overprikkeld zijn? Dan kan jij ons helpen door deze enquête in te vullen.

Het delen van deze enquete in jouw netwerk wordt zeer gewaardeerd. Hoe meer mensen de enquete invullen hoe beter er voor passend aanbod gezorgd kan worden.

Doelgroep prikkelarm sporten
Met name mensen met een hersenaandoening hebben last van overprikkeling. Dit zijn onder anderen:

  • Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH); door een ongeluk, herseninfarct, hersenbloeding, hartinfarct of een hersen(vlies)ontsteking.
  • Mensen met de ziekte van Parkinson;
  • Mensen met een angststoornis;
  • Mensen met een autismespectrumstoornis;
  • Mensen met een burn-out;
  • Mensen met een depressie;
  • Mensen met ADD;
  • Mensen met ADHD;
  • Gerelateerd aan hoog sensitiviteit;
  • Gerelateerd aan PTSS;

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: