Direct door naar content
Gert-Jan loopt weer voorzichtig dankzij neurostimulator afbeelding nieuwsbericht

Gert-Jan loopt weer voorzichtig dankzij neurostimulator

25 mei 2023

“Je zal nooit meer kunnen lopen”, was de harde boodschap die Gert-Jan in een Nederlands ziekenhuis kreeg na een fietsongeluk in Peking. Hij weet niet wat er toen twaalf jaar geleden in de Chinese hoofdstad precies is gebeurd, maar hij bleek dus een dwarslaesie te hebben. Toch is daar voor hem nu een doorbraak in gekomen. Door een nieuwe operatie vorig jaar kan hij nu weer voorzichtig lopen.

Bij die operatie zijn implantaten in zijn brein en zijn ruggenmerg geplaatst. De twee implantaten in zijn hersenen pikken specifieke signalen op als Gert-Jan aan bewegen denken. Dat signaal wordt dan weer doorgezet naar een neurostimulator in zijn ruggenmerg. Door die ‘digitale brug’ is het voor hem weer mogelijk geworden om met behulp van krukken of een rollator voorzichtig te lopen. Deze doorbraak is tot stand gekomen door Zwitserse en Franse wetenschappers.

Training

“We hebben zo de communicatie hersteld tussen de hersenen en de ruggengraat met een digitale brug”, legt de onderzoeker uit. “We vangen de gedachten en vertalen deze gedachten naar de prikkel om te gaan lopen.” Gert-Jan is de eerste persoon met een gedeeltelijke dwarslaesie die met behulp van deze technologie weer eerste stappen kan zetten. “Het is nog geen genezing, maar een middel om te kunnen trainen. En die training is zwaar”, vertelt hij vanuit de Zwitserse stad Lausanne.

Grote glimlach

Hoewel deze technologie pas op één persoon is uitgeprobeerd zijn de onderzoekers al hoopvol. Ze zagen bij Gert-Jan ook al gelijk na de operatie resultaat. “De eerste dag dat we de implantaten gingen testen, werkte het gelijk. Het ging zo snel, hij had gelijk een grote glimlach op zijn gezicht. En wij hadden bijna tranen in onze ogen”, vertelt de neurochirurg.

Rondje over de markt

Het was voor Gert-Jan een aantal jaar terug een doel om weer staand met vrienden een biertje te kunnen drinken. Dat lukt hem inmiddels, is ook te zien in het item van de NOS. Hij geniet nu ook vooral van zijn teruggevonden bewegingsvrijheid. "Zojuist ben ik over een markt gelopen en heb ik aardbeien gekocht. Dat je dat doet, is wel kicken."

Bekijk het hele item over Gert-Jan op NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: