Direct door naar content
Groot transplantatievoetbal landentoernooi dit jaar in Tilburg afbeelding nieuwsbericht

Groot transplantatievoetbal landentoernooi dit jaar in Tilburg

31 mei 2023

Een voetbaltoernooi voor sporters die allemaal één of meerdere orgaantransplantaties hebben ondergaan, dat is bijzonder. Op 17 en 18 juni vind de NLTX Cup 2023 plaats in Tilburg. En je bent van harte uitgenodigd om het Nederlandse team te komen aanmoedigen!

Robin Simons is trotse trainer/coach van het Nederlands Transplantatie Voetbalteam: “Onze spelers komen vanuit heel Nederland en maandelijks trainen we of spelen we een wedstrijd. We zijn in januari 2019 gestart met 7 mensen en intussen is de groep gegroeid naar 39 spelers, en dat is knap wetende dat er in Nederland helaas ongeveer 17.500 mensen getransplanteerd zijn”, vertelt hij in een brief over dit bijzondere event. “Dit team is een heel hecht team en iedereen is welkom, man of vrouw, jong of oud, goed of minder getalenteerd. Het maakt niet uit, en iedereen geeft op zijn/haar niveau meer dan 100% op elke maandelijkse training of wedstrijd.”

De spelers van het team hebben al veel meegemaakt, want een orgaantransplantatie komt niet uit de lucht vallen natuurlijk. “Nu denken heel veel Nederlanders dat als men getransplanteerd is deze persoon dan ook weer gezond is en weer alles kan en mag doen als een normaal gezond persoon. Niets is minder waar helaas,” vertelt Robin. “Deze mensen blijven levenslang onder controle en lopen als het ware met een tijdklok in hun lichaam die op een gegeven moment af zal gaan.” Dit kan zijn doordat er plotseling toch afstoting is van het donororgaan of dat het donororgaan toch op is geraakt. Het transplantatietraject begint dan weer van voren af aan.

“Dat is best triest, zeker omdat ze al een keer de strijd om te blijven leven al eens gestreden hebben. Dit wil je niet opnieuw meemaken. Helaas gebeurt dat toch nog wel eens. Is ons team zijn ook enkele spelers die meerdere keren een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Één van onze jongere spelers (23 jaar), leeft inmiddels met zijn 4e donornier”, schrijft Robin.

Groot transplantatievoetbal landentoernooi dit jaar in Tilburg

Internationaal is het voetbal voor getransplanteerde sporters nog niet echt oud. Sinds vier jaar worden er internationale toernooien gespeeld. Overigens zijn dat er nog maar twee geweest. Een Olympische Spelen in Newcastle Engeland en een EK in Oxford Engeland, en op beide toernooien heeft het Nederlandse team het boven verwachting goed gedaan. Op beide toernooien hebben zij de finale bereikt en zilver veroverd! Iets om erg trots op te zijn. Zeker met de wetenschap dat landen als Italië, Frankrijk en Engeland al 30 jaar voetballen en een veel grotere vijver hebben om uit te vissen.

Nu is het de beurt aan Nederland om dit toernooi te organiseren. Een toernooi wat wel iets anders werkt dan bij het reguliere voetbal. “We hebben 8 landenteams. We spelen 7 tegen 7 en op een half veld. Daarnaast hebben we twee belangrijke afwijkende regels ten opzichte van het “normale” voetbal. Zo mag er bij ons geen fysiek contact zijn en mogen er geen slidings gemaakt worden. Dit alles om de gezondheid van de spelers te waarborgen natuurlijk.”

Wees welkom en laat je horen tijdens de NLTX CUP 2023

Kom jij dit bijzondere team aanmoedigen? Wees welkom om ze een hart onder de riem te steken! “Onze sporters op het toernooi hebben al zoveel ellende meegemaakt, de dood onder ogen gezien, en nu willen ze aan de rest van de wereld laten zien dat je na een transplantatie lekker kan sporten,” aldus Robin. En niet onbelangrijk: “Op deze manier willen we ook aandacht schenken aan donorregistratie, orgaandonatie en transplantatie. Daarom zou het mooi zijn als er zoveel mogelijk mensen naar dit toernooi komen kijken om de voetballers een extra hart onder de riem te steken. Ze verdienen het. Ze zijn trots, trots op hun ‘gift of life’ en trots dat ze weer hun favoriete sport kunnen beoefenen, en helemaal trots om hun land te mogen vertegenwoordigen.”

 

NLTX CUP 2023

Wanneer: 17 en 18 juni om 10.30 uur.

Waar: VV Zigo – Jac van Vollenhovenstraat 304, 5012AD Tilburg

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: