Direct door naar content
"Leuk en spannend, maar vooral veel zin in!" - AV Gouda atleten doen mee aan de Special Olympics World Games afbeelding nieuwsbericht

"Leuk en spannend, maar vooral veel zin in!" - AV Gouda atleten doen mee aan de Special Olympics World Games

05 juni 2023

In juni doen drie atleten van het VB Team van Atletiek Vereniging (AV) Gouda mee aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn; het grootste sportevenement in de wereld voor mensen met een verstandelijke beperking. Wie zijn deze sporters en wat vinden ze van hun deelname? SPORT•GOUDA zocht het uit en vroeg de sporters tijdens een van hun trainingen het hemd van het lijf!

Onder redactie van: SPORT•GOUDA; Marjolein Traas en Kim Disco
Fotografie: Kim Disco

Een woensdagavond in april. Nieuwsgierig naar wie we gaan ontmoeten komen we aan bij AV Gouda voor een training van de VB groep, waarbij VB staat voor verstandelijk beperkt. De atletiekbaan wordt op dat moment schoongemaakt dus de deelnemers moeten voor deze ene keer uitwijken naar de naastgelegen geluidswal. Voordat de training begint spreken we Nicky van Tok (28), Judith Visser (34) en Stefan Rabouw (27). De drie Goudse atleten vertegenwoordigen, samen met de 23 jarige Twentse Friso Roeleveld van MPM Hengelo, Nederland op het onderdeel atletiek in juni dit jaar. Ook coach en begeleider van de vier deelnemers tijdens de Special Olympics, Esme Lemmens, neemt deel aan het gesprek.


Op de foto v.l.n.r. coach Esme Lemmens, Judith Visser, Stefan Rabouw en Nicky Tok op de baan bij AV Gouda.

SPORT•GOUDA: “We vinden het leuk om eens kennis met jullie te maken. Hoe lang zit je al op atletiek en waarom heb je gekozen voor atletiek?”
Nicky reageert enthousiast: “10 jaar!”. Het gesprek komt meteen op gang. Stefan zit al 14 jaar op atletiek. Zijn moeder heeft hem destijds opgegeven omdat hij altijd al erg hard kon rennen, vertelt hij. Nicky en Stefan kenden elkaar al van De Ark (school). Ook Judith zit inmiddels al een paar jaar op atletiek.

Wat vind je het leukste onderdeel van atletiek en met welke onderdelen mag je meedoen op de Special Olympics World Games?
Nicky: “ De leukste onderdelen vind ik 200 meter sprint en kogelstoten (kogel van 4 kg.) Daarin heb ik een persoonlijk record van bijna 7 meter. Op de Special Olympics doe ik mee aan de onderdelen 200 meter en 400 meter sprint.” Judith en Stefan zijn beide echte sprinters en doen op de Special Olympics dan ook mee aan hun favoriet de 100 meter sprint. Stefan doet daarnaast mee aan het onderdeel verspringen. Voor beide onderdelen mag hij meedoen in de hoogste klassen in verband met zijn persoonlijke records. Tijdens de Special Olympics vindt er op een van de dagen ook nog een speciale estafette plaats, waarbij VB atleten gezamenlijk met reguliere topatleten een wedstrijd zullen rennen. De atleten hebben speciaal hiervoor al een weekend in Hengelo met elkaar getraind.

Hoe voelde je je toen je hoorde dat je mee mag doen aan de Special Olympics World Games? En waar kijk je het meest naar uit?
Spannend, maar heel enthousiast. Zo voelden eigenlijk alle drie de atleten zich toen ze gevraagd werden of ze mee wilden doen, laten zij blijken. Al had Stefan in het begin nog wat twijfel: “Veertien dagen weg is best wel lang, maar ik heb toch ja gezegd. Dit is een eenmalige kans die niet snel nog een keer komt. Die moet je grijpen”.
Nicky heeft al een foto van de blauwe atletiekbaan in Berlijn gezien en kijkt ernaar uit om daar ook echt te staan. Stefan ziet zichzelf graag sprinten en springen tussen atleten vanuit andere landen en van alle nationaliteiten.

Maar lichte spanning is er natuurlijk ook. Zo droomde Nicky al over de 400 meter: ”Toen kreeg ik pijn in mijn maag van de spanning.” En Stefan hoopt dat er geen dopingcontrole gaat plaatsvinden.
Judith geeft aan: “Ik kijk uit naar alles. Ik vind het leuk, maar ik heb wel kriebels in mijn buik omdat het spannend is”.

Als we vragen of er nog speciale voorbereidingen zijn antwoord Esme Lemmens: “De reguliere trainingen bij AV Gouda worden hier niet op aangepast. Wel gaan we met elkaar naar zoveel mogelijk wedstrijden om ons voor te bereiden. Ze nemen allemaal deel aan de regionale Special Olympics op 4 juni, de week voor vertrek naar Berlijn. Dit zien ze als de generale repetitie.”

Aan de Special Olympics World Games kun je alleen meedoen als je als atleet of vereniging wordt ingeloot. Voor 2023 zijn dit MPM Hengelo en AV Gouda. Vanuit MPM wilde alleen Friso Roeleveld meedoen. Van de deelnemers wordt wel een deel zelfstandigheid gevraagd en ook als coach moet je aan de nodige eisen voldoen. Esme:” Ik heb diverse certificaten en badges moeten halen en het is een intensief voorbereidingsprogramma. We hebben als coaches veel overleg, training en info gekregen. Dit heb ik er graag voor over omdat dit een unieke kans is voor de atleten om aan zo'n groot evenement mee te doen”.
Extra leuk is dat ESPN een campagne heeft voor de Special Olympics waarbij Stefan een van de gezichten op de poster is.

Dan nog een laatste vraag aan de atleten: Welke prijs hoop je voor jezelf en met je team te behalen?
Alle drie gaan ze voor een medaille. Dat is toch wel echt een droom, geeft Nicky aan. Bij Judith gaat het ook echt om het plezier en de zin in het meedoen. Stefan wil vooraf niet teveel verwachten want dan kan het alleen maar tegenvallen. Hij weet dat hij nationaal goed meedoet aan de top, maar hij heeft nog geen idee hoe zijn prestaties internationaal zijn. Bij de 100 meter sprint wil hij minimaal de eerste ronde doorkomen. Hij gaat dus voor een finale-plaats. “Dat moet mogelijk zijn. Dan behoor je dus bij de beste 8 op de 100 meter”, aldus Stefan. “Ja, en als je dan in de finale staat, dan wil je natuurlijk voor goud! Ik wil het beste uit mezelf halen.”

Over de Special Olympics World Games 2023
Van 17 t/m 25 juni strijden ruim 7.000 sporters met een verstandelijke beperking uit 190 landen tegen elkaar tijdens de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. De 56 sporters en 18 coaches van Special Olympics Team NL zullen in Berlijn actief zijn in 12 takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, hockey, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen en zwemmen.

Voor meer informatie over Special Olympics gaat u naar www.specialolympics.nl.  
Voor meer informatie over de World Games 2023 in Berlijn gaat u naar www.berlin2023.org/en.
Wilt u het team van AV Gouda sponsoren? Neem hiervoor contact op met Kasper Karssen per e-mail: kap@karssen.nl

Over SPORT•GOUDA:
SPORT•GOUDA is dé organisatie die het sportbeleid voor de gemeente Gouda uitvoert, met als belangrijkste doel alle Gouwenaars aan het bewegen krijgen én houden. Projecten voor aangepast sporten zijn voorbeelden van het uitgebreide aanbod. Voor meer informatie over aangepast sporten in Gouda kan contact worden opgenomen met SPORT•GOUDA, Kim Disco tel: 06 13 95 15 79 of per e-mail kim.disco@sportpuntgouda.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: