Direct door naar content
Aangepast watersporten tijdens Allianz WK Zeilen afbeelding nieuwsbericht

Aangepast watersporten tijdens Allianz WK Zeilen

22 juni 2023

Optimist on Tour & aangepaste mogelijkheden

Optimist on Tour is hét rondreizend watersportevenement waar kinderen gratis kennismaken met watersport. Onder begeleiding van gecertificeerde en enthousiaste instructeurs varen kinderen hun eerste mijlen in een Optimist (jeugdzeilboot) en gaan ze kanovaren, suppen of windsurfen. Op de wal in het Optimist on Tour Waterlaboratorium veranderen de kinderen in heuse professoren met witte jassen, brillen en pipetjes om allerlei proefjes met water te doen. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken?

Sinds 2014 hebben al zo’n 125.000 kinderen kennis gemaakt met watersport via deze weg. Ook in 2023 wordt Optimist on Tour weer georganiseerd door heel Nederland van april tot aan september. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen zich gratis, samen met hun vriendjes en vriendinnetjes, inschrijven om mee te doen met Optimist on Tour. Kinderen kunnen met hun school of zelfstandig langskomen om mee te doen aan het programma. Het enige wat ze nodig hebben, is minimaal zwemdiploma A en toestemming van hun ouders.

Doelstelling van het initiatief

Sinds kort is het op een aantal locaties mogelijk voor kinderen mét en zonder beperking uit heel Nederland, om gratis kennis laten maken met verschillende watersporten en de verschillende aspecten van water. Met het doel om hen te (ver)binden aan lokale sportaanbieders/ watersportverenigingen en ze meer te leren over actuele onderwerpen rondom het thema water. Dit doen we op locaties waar de juiste faciliteiten zijn én ervaren instructeurs aanwezig zijn, zodat we het goed en veilig kunnen organiseren.

Locatie 1: Tijdens het Allianz WK Zeilen in Scheveningen midden op het strand in een uitgegraven waterbassin, ter hoogte van Strandweg 4:

  • Kanovaren en zeilen met een beperking is mogelijk op 11  augustus tussen 10:00 en 13:00 uur.
  • Op 12 augustus kun je zeilen met een beperking en begeleiding van 10:00 tot 17:00 uur.
  • Op 13 augustus kun je kano-/kajakvaren van 10:00 tot 17:00 uur met een beperking en begeleiding.

Wil jij ook kennismaken met aangepast zeilen en/of kanovaren in Scheveningen? Ben je tussen de 8 en 13 jaar oud en heb je een lichamelijke en/of verstandelijke of zintuiglijke handicap? Neem dan contact met ons op via info@optimistontour.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Activiteiten beschrijving

Een bezoek aan Optimist on Tour bestaat uit een programma van 60 minuten. Eerst wordt er een theorieles op de wal gegeven (10 min). Vervolgens gaan de kinderen het water op. Ze gaan kanovaren of zeilen en kunnen indien mogelijk, daarna omwisselen. Dit doen ze in een afgesloten water arena (veilige omgeving van 1,25m diep). Daarna kun je ook het waterlaboratorium in. Hierin staat bewustwording met betrekking tot waterbeheer centraal. Dit is een vrijblijvende activiteit. Kinderen krijgen na afloop een funboek, certificaat en een brief met het gratis vervolgaanbod bij de lokale watersportverenigingen mee naar huis. Er is ruimte voor 4 kinderen met een beperking per uur. Er kunnen twee kinderen tegelijk zeilen en twee kanovaren.

Resultaten

Met behulp van gecertificeerde en ervaren instructeurs maken kinderen met en zonder beperking kennis met verschillende facetten van water. Ze verleggen hun grenzen en ervaren een klein stukje vrijheid op het water. We werken hierbij samen met experts op het gebied van aangepast zeilen (Sailwise en Sailability) en lokale watersportverenigingen. In de voorbereiding en tijdens het evenement houden we hier rekening mee, waardoor kinderen gebruik kunnen maken van het juiste materiaal en vervolgens kunnen doorstromen naar het aanbod bij lokale verenigingen of andere watersport aanbieders.

Veiligheid

De watersportactiviteiten worden in een veilige omgeving georganiseerd. We zorgen voor reddingsvesten, die door alle deelnemers worden gedragen. Ook kinderen met een beperking kunnen zonder zwemdiploma, op deze manier veilig aan het zeilen deelnemen. Bij het onderdeel kanovaren is een zwemdiploma en basis zwemvaardigheid verplicht.

Ook meedoen?

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw leerlingen/kind met een beperking? We willen graag samen met u kijken hoe uw leerlingen/kind aan deze Optimist on Tour kunnen deelnemen en hoe de organisatie en het nodige materiaal verder ingevuld kan worden. Daarom is het belangrijk dat u voordat uw kind/leerlingen naar de locatie toekomen, per mail contact met ons opneemt zodat we gezamenlijk af kunnen stemmen wat mogelijk is op locatie. Mail naar info@optimistontour.nl om uw interesse voor deelname aan te geven! We ontvangen ook graag voorafgaand aan deelname een overzicht van de kinderen die geen zwemdiploma hebben.

Meer informatie:

https://www.optimistontour.nl/contact/aangepast-watersporten/

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: