Direct door naar content
Jongeren met beperking vinden elkaar bij Esports toernooi afbeelding nieuwsbericht

Jongeren met beperking vinden elkaar bij Esports toernooi

22 juni 2023

Op het gebied van gaming en esports met een beperking gebeurt steeds meer. De grote gamebedrijven maken hier echt werk van met allerlei mogelijke aanpassingen in games en met speciaal ontwikkelde controllers. Dat gamen hierdoor voor kinderen en jongeren met een beperking echt mogelijk wordt, was ook te zien bij het eerste Esports toernooi voor jongeren op Papendal.

Dat toernooi was mede-georganiseerd door revalidatiecentrum Klimmendaal. Kinder fysiotherapeut Ties Klok kwam een tijd terug al op het idee om meer met gaming voor kinderen met een beperking te gaan doen. “Ik zag dat veel kinderen in de revalidatie Youtube- filmpjes keken van gamers, maar ik zag ook dat ze dat zelf niet deden. Ik vroeg: waarom niet? Ja omdat het ik niet kan, kreeg ik dan als antwoord. Ik ben mij daarin gaan verdiepen om te zorgen dat het wel mogelijk wordt”, vertelt hij aan het NOS Jeugdjournaal.

Eén goede hand

Voor het toernooi in Arnhem werden kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar uit Friesland, Zuid-Holland en Gelerland uitgenodigd. Zij hadden ook verschillende beperkingen, maar in het gamen vonden ze hun gedeelde passie. Mats was bijvoorbeeld een van de enthousiaste deelnemers. “Andere kinderen hebben twee handen maar ik heb er één die heel goed werkt”, zei hij tegen het Jeugdjournaal. En zo kon hij zijn hobby dus prima uitoefenen. “Dat is voor mij heel erg belangrijk. Want zo heb je het gevoel dat je tijdens het spel geen handicap hebt.”

Ook voor Siem is het kunnen gamen belangrijk. “Soms heb je dagen dat je niet zo goed in je vel zit en dan is gamen een goede afleiding om jezelf rustig te maken.”

High-fives

Tijdens het toernooi werden spelletjes FIFA en Fortnite gespeeld. Amadi, die een beenprothese heeft, vond leuk om te zien welke mogelijkheden die games al hebben. “Het is leuk om te gamen. Je kunt het nu met een toetsenbord, controller of muis doen. Ik vind het wel goed dat zo steeds meer kinderen kunnen gamen.” Organisator Ties zag vooral ook het plezier bij de kinderen. “Je ziet ze high-fives en boksen geven, dat sociale component maakt het heel erg gaaf vind ik”, zegt hij bij Omroep Gelderland. Bekijk hier hele item:

Wil je meer weten over gamen met een beperking? Kijk dan op Uniek Esports voor meer tips en tricks over games, hardware en veel meer.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: