Direct door naar content
Zo wordt Eva Eikhout geholpen door technologie afbeelding nieuwsbericht

Zo wordt Eva Eikhout geholpen door technologie

22 juni 2023

Technologie maakt voor iedereen het leven een stuk makkelijker, maar dat geldt nog meer als je een beperking hebt. Onze ambassadeur Eva Eikhout kan over het nut van die technische snufjes zeker meepraten. In haar dagelijks leven wordt zij op allerlei manieren geholpen door gadgets en slimme digitale oplossingen.

Haar auto zit bijvoorbeeld al vol met handige technische aanpassingen. “Ik noem het Mario Kart real life, want ik bestuur ‘m met een joystick”, zegt ze in een interview met LINDA. Mensen staan nog wel eens te kijken van het feit dat zij met haar beperking (ze is zonder een groot deel van haar ledematen geboren) kan autorijden. Ook dat zij zichzelf kan opmaken verbaast mensen. Daar heeft zelf iets handigs op bedacht: een soort elastieken bandje.

Smarthpone

Haar elektrische rolstoel zorgt natuurlijk voor meer vrijheid en zelfstandigheid. De echte vooruitgang ziet zij in haar iPhone, want daar zitten zoveel opties waardoor ze nog meer zelf kan. “Zo heb je de Assistive Touch functie, waardoor je alle knoppen die op de zijkant van je telefoon zitten ook in het touchscreen kunt gebruiken. Voor iemand zonder volledige handfunctie maakt dat een supergroot verschil, omdat ik niet altijd goed met de knopjes kan werken.”

Snel betalen

Dat je tegenwoordig met je smartphone kan betalen is voor Eva ook een uitkomst. “Want als ik eerst nog in m’n tas op zoek moet naar m’n portemonnee, waar vervolgens weer tien pasjes inzitten, kunnen ze beter alle kassa’s opengooien. Dan wordt de rij veel te lang. Nu hoef ik alleen maar twee keer op de vergrendelknop te drukken en ik kan gelijk betalen. Ideaal.”

‘Hoi huis’

De Siri-spraakbesturing is voor Eva ook niet meer weg te denken. Zeker omdat ze veel in de auto zit is dat handig omdat ze zo mensen kan bellen, een appje sturen of even vragen wat ze de volgende dag op de planning heeft staan. Wat haar betreft kan die technologische ontwikkeling met spraak nog verder doorgevoerd worden. “Ik zie het voor me dat ik mijn huis dan binnenkom en zeg: ‘Hoi huis, doe de gordijnen in de voorkamer dicht, zet de temperatuur op 19 graden, maak het zolderraam dicht, laat het bad vast vol lopen.’ Dat zou voor iedereen heel relaxed zijn, maar voor mij nog meer, denk ik.”

Lees het hele artikel bij op Linda.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: