Direct door naar content
Rolstoelhandballer Eelco wil naar EK en WK: “Maar ook een team in de buurt” afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelhandballer Eelco wil naar EK en WK: “Maar ook een team in de buurt”

29 juni 2023

Nog maar 2,5 jaar geleden verloor Eelco Bakker (50) zijn onderbeen. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, besloot hij te kijken naar wat nog wel mogelijk is. Inmiddels is hij onderdeel van het Nederlands Rolstoelhandbalteam en droomt hij van een EK of WK. Daarnaast hoopt hij andere ook te inspireren om te gaan handballen. “De sport is uitdagend, fysiek en je speelt ook nog eens met een groep toffe mensen.”
 
Omdat zijn been er slecht aan toe is door een vaatziekte, wordt er 2,5 jaar geleden besloten om het been van Eelco te amputeren. “Omdat mijn prothese niet goed zit, ben ik nu eigenlijk voor 90 procent afhankelijk van een rolstoel”, vertelt hij. “Al snel wilde ik weer gaan sporten, want voor mijn amputatie heb ik altijd aan judo gedaan.”
 
Eelco weet eigenlijk al welke sport hij wil beoefenen, maar stuit dan op een onaangename verrassing. “Rolstoelrugby leek mij wel wat, maar daar moet je voor geclassificeerd worden om aan deel te mogen nemen. De man die de classificatie uitvoerde vertelde dat ik eigenlijk niet gehandicapt genoeg ben om te rolstoelrugbyen. Dat heeft te maken met de regels van de sport.” Hij heeft wel twee andere opties voor Eelco: hand- of basketballen.
 
Gelijk verkocht aan handbal
En dus, omdat hij graag weer wil sporten, gaat Eelco een kijkje nemen bij het handballen. “Ik woon in Klundert en in Schiedam kon ik bij Ventura meetrainen. In mijn omgeving is er eigenlijk nog geen mogelijkheid om te handballen.” Het blijkt een schot in de roos, want al na de eerste training schrijft Eelco zich in bij Ventura. “De sport is uitdagend, fysiek en ik kwam ook nog een bij een groep heel toffe mensen terecht. Een week later speelde ik gelijk competitie.”

Als Eelco een jaar aan handbal ervaring heeft opgedaan, valt zijn spel op bij de bondscoach tijdens een open training van het Nederlands team. “Hij vroeg of ik niet een mee wilde komen trainen en sindsdien maak ik deel uit van de nationale selectie. Ik heb al een toernooi in Duitsland gespeeld. Voor grote eindtoernooien zoals een EK of WK val ik nu nog net buiten de selectie, maar het is wel een droom om Nederland daar te mogen vertegenwoordigen. Daar blijf ik voor trainen. Het niveau is ook behoorlijk hoog, maar Nederland is toch maar mooi op het afgelopen WK 2e geworden en 2e van Europa. Wat toch een enorme prestatie is van mijn collega’s binnen het Nederlands Team."
 
Team opzetten in de regio
Maar dat Eelco niet alleen aan zichzelf denkt, maar ook de sport verder wil helpen, blijkt wel uit een andere droom die hij heeft: een rolstoelhandbalteam opzetten in zijn eigen regio. “Voor mij is het tot nu toe geen probleem om steeds 45 minuten heen en 45 minuten terug te reizen om te kunnen handballen, maar niet iedereen heeft die luxe”, legt hij uit. “Iedereen die wil sporten, moet daar ook de mogelijkheden voor krijgen”, vindt hij.
 
Inmiddels heeft Eelco contact met de buurtsportcoach gezocht via Uniek Sporten Brabant en wil de handbalvereniging Groene Ster uit Zevenbergen ook graag helpen. “Daarnaast wil het Nederlands team ook graag langskomen om clinics te geven en een oefenwedstrijd te spelen en heb ik contact met het revalidatiecentrum in Breda om te kijken hoe zij kunnen bijdragen aan dit project.”
 
Als alles volgens planning verloopt hoop Eelco na de zomervakantie de eerste trainingen te kunnen geven bij Groene Ster. “En van daaruit kunnen we hopelijk aansluiten in de competitie. Daar doen nu al twaalf teams aan mee. Iedere competitiedag speel je twee wedstrijden. Het gaat er soms hard aan toe en het spel gaat snel, maar altijd met respect en veel plezier. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de sport.”
 
Woon jij in de omgeving van Dordrecht, Breda, Roosendaal, Klundert of Zevenbergen en wil je een keer aansluiten bij een training of heb je vragen over de sport? Neem dan contact op met Eelco Bakker (Bakker.e@ziggo.nl) en hij helpt je graag verder. Benieuwd of je bij jou in de regio kan handballen of zoek je een andere sport? Doe dan de Uniek Sporten Sportzoeker en kom in beweging!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: