Direct door naar content
Saoke is sprinter met een licht verstandelijke beperking afbeelding nieuwsbericht

Saoke is sprinter met een licht verstandelijke beperking

14 juli 2023

Als je een licht verstandelijke beperking hebt dan zien mensen dat aan de buitenkant niet aan je. Toch kun je dat zelf bij het sporten wel merken. Saoke Odeny weet hier alles van en hij kan daarom ook goed uitleggen wat het trainen voor hem soms lastig maakt. Dat houdt hem trouwens niet tegen!

Saoke is drie keer per week te vinden op de atletiekbaan, waar hij zich inmiddels heeft gespecialiseerd in de sprintonderdelen. Zijn licht verstandelijke beperking belemmert hem niet in fysieke zin, maar wel op een andere manier legt hij uit. “Ik heb een laag IQ, waardoor ik moeite heb met informatie verwerken en instructies volgen. Omdat ik een beperkt cognitief geheugen heb, duurt het langer als ik iets moet leren. Dit belemmert me in het leren van de techniek als het gaat om sport”, zegt hij in een interview met Men’s Health.

Onzeker in de sportschool

Hij vond het nog best even een zoektocht om een geschikte sportclub te vinden waar hij helemaal op zijn plek is. In de sportschool werd hij eerder namelijk onzeker doordat hij moeite heeft met het leren van de techniek. “Vooral met het trainen van losse gewichten ben ik bang dat ik fouten ga maken. Niet in elke sportschool is er genoeg (kundige) begeleiding en een personal trainer is best duur.” Saoke hoopt daarom dat meer trainers zich gaan verdiepen in de begeleiding van sporters zoals hij met een licht verstandelijke beperking.

Paralympische droom

Bij Eindhoven Atletiek heeft Saoke een fijne plek gevonden om te trainen. Hij wil zich meer gaan specialiseren op de 400 meter om zo zijn grote droom te bereiken: meedoen aan de Paralympische Spelen. “Op dit moment doe ik veel wedstrijden op de 200 meter sprint. Zo kan ik het opbouwen. Hopelijk kom ik zo uiteindelijk terecht op de Spelen.”

Bron: Men's Health

Foto: Jan Janssen via Facebook Eindhoven Atletiek

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: