Direct door naar content
Nieuw verkeersbord vraagt aandacht voor toegankelijkheid afbeelding nieuwsbericht

Nieuw verkeersbord vraagt aandacht voor toegankelijkheid

04 juli 2023

Misschien heb je het al ergens op straat gezien: een rond verkeersbord met een rode rand en een pictogram van een rolstoel. Dit bord is onderdeel van een campagne van de Zonnebloem om aandacht te vragen voor de toegankelijkheid in Nederland voor mensen met een beperking. Op de posters staat namelijk: ‘Dit bord bestaat niet, maar het staat bijna overal’.

De Nationale Vereniging de Zonnebloem zet zich al jaren in voor het vergroten van de toegankelijkheid in Nederland voor mensen met een lichamelijke beperking. Uit onderzoek wat de Zonnebloem liet doen blijkt dat er nog altijd veel problemen worden ervaren op het gebied van toegankelijkheid, zoals op straat en bij gebouwen.

Geen uitstapjes

Het onderzoek onder 3067 volwassenen (20 jaar en ouder) maakt die problemen met een aantal cijfers pijnlijk duidelijk. Zo geeft bijvoorbeeld 73 procent aan regelmatig uitstapje aan zich voorbij te laten gaan vanwege de toegankelijkheid. Dichterbij huis vindt 79 procent de straten en wegen in de eigen woonwijk niet toegankelijk en 72 procent ervaart problemen in winkels. Ook vervoer komt uit het onderzoek naar voren als een aandachtspunt, want meer dan de helft van de deelnemers geeft aan problemen te hebben met vervoer.

Aandacht voor uitdagingen

Marc Damen, directeur bij Nationale Vereniging de Zonnebloem, hoopt dat het nieuwe verkeersbord voor meer aandacht voor al deze uitdagingen van mensen met een beperking zorgt. “Uitdagingen dichtbij huis en dus onvermijdbaar. Ieder mens moet er zonder zorgen op uit kunnen gaan. We roepen daarom iedereen in Nederland op om hieraan mee te werken. Samen maken we Nederland toegankelijker.”

Foto: via de Zonnebloem

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: