Direct door naar content
TV-tip: Film ‘Het zit in mijn hart’ afbeelding nieuwsbericht

TV-tip: Film ‘Het zit in mijn hart’

05 juli 2023

Vanavond is in het NTR-programma Het Uur van de Wolf een bijzondere film te zien met professionele acteurs met een verstandelijke beperking van theatergroep KamaK. De film ‘Het zit in mijn hart’ van regisseur Saskia Boddeke ging in première op het internationale filmfestival IDFA en viel ook al in de prijzen. De bijzondere combinatie tussen een speelfilm en een documentaire over de spelers is vanavond dus voor het grote tv-publiek te zien.

Bij IDFA kreeg ‘Het zit in mijn hart’ vorig jaar al een speciale vermelding van de jury. Na die première ging de Nederlandse film nog veel meer grenzen over. In Montreal bij Le FIFA (The International Film Festival of Films on Art) was het de openingsfilm en won het ook nog de Grand Prix!

Film en documentaire

Regisseur Saskia Boddeke was op het idee gekomen toen ze een voorstelling van theatergroep KamaK had gezien. Ze was eigenlijk gelijk verkocht en vond dat de acteurs met een verstandelijke beperking een eigen film moesten krijgen. Samen met hen ging ze daarom aan de slag om een film te maken waar ze hun acteertalenten in konden laten zien en waar tegelijkertijd ook veel ruimte was voor hun persoonlijke levensverhaal.

Over liefde 

Door die combi van documentaire en speelfilm kon de regisseur ook een beetje spelen met wat echt en gespeeld was. De rode draad is het theaterstuk Furia, wat over liefde en verleiden gaat. In de film worden die thema’s ook onderzocht buiten het gespeelde verhaal om. “Ik wilde uitzoeken wat dat voor hen betekent in het echte leven en op het toneel. Wat het raakvlak daarin was. Dat was spannend.”, vertelde Saskia op Radio 1. Ze merkte bij het maken van de film dat liefde in het privéleven van de acteurs eigenlijk een eng ding is. “Dat heeft mij wel erg geraakt.”

Wat is echt?

In de film kun je zien dat de spelers het soms ook lastig vonden om het onderscheid tussen de toneelwereld en de echte wereld te maken. Dat werd ook onderdeel van de film. “De zes weken dat we met elkaar werkten werd ook een soort spel: begrijpen ze het wel of houden ze mij voor de gek. Ze gaan zo met elkaar mee in het drama dat ze zo even de weg kwijtraken. Dat was een heel erg mooi avontuur.”

Het resultaat kun je vanavond zien in ‘Het zit in mijn hart’ op NPO 2 om 22.20 uur in Het Uur van de Wolf. Bekijk hier ook alvast de trailer.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: