Direct door naar content
Tips om je op weg te helpen met je sportvervoer afbeelding nieuwsbericht

Tips om je op weg te helpen met je sportvervoer

10 juli 2023

Hoe kom ik op de sportclub? Voor veel sporters is dat geen ingewikkelde vraag. Zij pakken ‘gewoon’ de auto of de fiets en kunnen zo aan hun training of wedstrijd beginnen. Als je een beperking of chronische aandoening hebt ligt dat toch anders. Zeker als je rolstoelgebonden bent kan vervoer een grote uitdaging zijn. Daarom helpen we je graag letterlijk op weg met een aantal tips om je sportvervoer goed te regelen.

Heb je via onze Sportzoeker een leuke sport gevonden? Dan komt daar snel de vraag bij hoe je op die locatie gaat komen. De kans is groot dat je voor het sportaanbod waar jij goede begeleiding kunt krijgen ook wat verder moet rijden. Als je niet de beschikking hebt over een eigen auto of iemand die je brengt dan kan dat nog best ingewikkeld zijn. Niet zo vreemd dat mensen met een beperking vervoer vaak als drempel noemen om met sport te beginnen.

Landelijk geregeld

Om die drempel weg te nemen worden steeds meer landelijke en regionale vervoersregelingen ingesteld, want iedereen moet bij zijn sport kunnen komen. Allereerst kun je kijken naar het openbaar vervoer als de trein en de bus. Als je moeite hebt met zelfstandig reizen kun je gebruik maken van de GoOV-app voor extra ondersteuning. Is het OV voor jou geen geschikte optie, dan kun je kijken naar landelijke diensten als Valys, de Zonnebloemauto en ANWB-Automaatjes. Daarnaast heb je ook op regionaal niveau allerlei specifieke vervoersmogelijkheden als regiotaxi’s en vrijwilligersinitiatieven.

Voor teamsporters

Als je met een team naar een training of wedstrijd moet dan wordt het vervoer nog een stukje ingewikkelder. Ook daar bestaan gelukkig hele mooie oplossingen voor. Stichting Special Heroes Nederland coördineert namelijk een vervoersregeling voor teamsporters met een ernstige (lichamelijke) beperking. Het ministerie van VWS financiert deze sportvervoervoorziening die het mogelijk maakt om gezamenlijk met je team naar een trainingslocatie of toernooi te reizen. Het vervoer wordt verzorgd door Qarin.

Ben je benieuwd naar vervoersregelingen bij jou in de regio? Kijk dan naar het complete overzicht bij ‘vervoer’.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: