Direct door naar content
Ook deelnemers met beperking bij de 4Daagse! afbeelding nieuwsbericht

Ook deelnemers met beperking bij de 4Daagse!

18 juli 2023

Vandaag gaat de Nijmeegse 4Daagse van start. Meer dan 45.000 deelnemers uit meer dan 70 landen doen aan dit wandelspektakel mee. Vier dagen lang wandelen zij 30, 40, of 50 kilometer in de omgeving van Nijmegen voor dat felbegeerde 4daagsekruisje op de Via Gladiola.

Tussen de duizenden deelnemers zitten allerlei wandelaars met een bijzonder verhaal. Eva, Nikki en Annemiek laten bijvoorbeeld zien dat je ook met een beperking of chronische aandoening tot zoiets groots als de 4Daagse in staat kan zijn.

Eva loopt met parkinson

Eva (48) uit Doetinchem heeft de ziekte van Parkinson en loopt daarom ook voor ParkinsonNL. Met haar deelname heeft ze ook een missie voor ogen. “Ik loop, omdat ik anderen wil inspireren om te blijven bewegen en ook te blijven genieten van het leven, ondanks dat het soms erg zwaar kan zijn.”

In 2019 liep ze de 4Daagse al samen met haar zoon, nadat haar man een jaar eerder was overleden. Het halen van het kruisje gaf haar toen de kracht om het leven weer op te pakken. Ze loopt dezelfde wandelmars nu met haar nieuwe man. Haar rechterarm is aangedaan door Parkinson dus lopen ze hand in hand zodat haar man haar rechterarm kan sturen. “Zo vullen we elkaar aan, zowel lichamelijk als mentaal.”

Nikki gaat voor de 25 keer

Nikki heeft het Ehlers-Danlos syndroom, dit is een bindweefselaandoening waardoor gewrichten beweeglijker zijn. Sporten was voor Nikki altijd lastig, maar wandelen ging haar wel goed af. Ze besloot daarom ook de 4Daagse te gaan wandelen en liep die al twaalf keer uit. Toen ze een half jaar na die twaalfde deelname een rolstoel kreeg dacht ze dat de 4Daagse niet meer mogelijk zou zijn. Ze wist toen nog niet dat je ook als rolstoeler mee kunt doen. In 2016 tijdens de 100e editie deed ze de 4Daagse voor het eerst in haar rolstoel mee. Ze kreeg daarna de smaak te pakken: “Mijn doel is om de 25 keer te halen. Als dat lukt, heb ik de 4Daagse één keer meer gerold dan dat ik gelopen heb!”

Annemiek loopt met buddy Marlies

Annemiek (46) is lid van het VIP-team, oftewel Visually Impaired People. Dit team bestaat uit acht deelnemers: vier wandelaars met een visuele beperking en hun buddies. Vorig jaar deed Annemiek al mee met Iris, een vriendin die ook slechtziend is. Zij hadden elkaar leren kennen via de Camino Anders Bekeken, een pelgrimstocht voor wandelaars met een visuele beperking. Nu wandelt Annemiek met haar buddy Marlies, die ook al meerdere 4Daagsekruisjes op haar naam heeft staan. “Wij willen andere mensen met een (visuele) beperking stimuleren en motiveren om uitdagingen aan te gaan en (soms op een aangepaste manier) wel actief te blijven. Wij willen laten zien wat er allemaal mogelijk is, ondanks dat wij zeer slecht zien.”

Bron: 4Daagse.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: