Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Op de keukentafel bij Mieke is het net een prothesewinkel. Naast de hulpmiddelen die ze heeft gekregen van haar prothesemakers, liggen er ook een aantal creaties die Mieke, in samenspraak met haar man Tini, zelf heeft gemaakt. “Dankzij dit sporthulpmiddel kan ik weer pijnvrij sporten en voel ik mij stukken beter.”
De nu 64-jarige Mieke werd geboren zonder rechteronderarm. “In mijn jeugd had ik eigenlijk weinig last van het feit dat ik die hand miste. Ik deed met alles mee en als iets niet lukte, probeerde ik gewoon iets anders”, vertelt ze. “Op de middelbare school ben ik op voetbal gegaan. Daar voelde ik mij gelijk aan mijn ploeggenoten, omdat je voetbal toch met je benen speelt.”
Paralympisch zwemmen
Tijdens haar studie natuurkunde komt Mieke voor het eerst in aanraking met gehandicaptensport en ze gaat fanatiek zwemmen. En Mieke blijkt talent te hebben. “Ik mocht zelfs deel gaan nemen aan de Paralympische Spelen van 1980 in Arnhem, maar ik koos voor mijn studie. In die tijd was het gewoon een sport die je deed en je kon er niet van leven.” Ze gaat daarna recreatief hardlopen bij een atletiek vereniging.
Mieke rond haar studie af, trouwt en gaat aan het werk. Ze krijgt met haar man Tini twee kinderen. “Tot de geboorte van het eerste kind heb ik altijd een haak-prothese gedragen, maar dat wilde ik niet met kinderen. Na tien jaar zonder haak-prothese kreeg ik ineens veel klachten.” De pijn zit bij Mieke vooral in de schouder, nek en rug van de normale arm. “Voor het eerst in mijn leven voelde ik mij beperkt. Sporten, in mijn vrije tijd leuke dingen doen, met alles moest ik rekening houden en ik was binnen de kortste keren uitgeblust.” Ze gaat weer een prothese dragen, een myo-electrische armprothese, maar de pijn verdwijnt niet.
Opnieuw in balans
Mieke besluit in 2005 dat ze zo niet langer door wil en komt terecht bij een chiropractor. De diagnose van de chiropractor geeft haar een verklaring voor de pijn. “Eigenlijk bleek dat ik door het afdoen van mijn prothese steeds meer uit balans was geraakt en dat veroorzaakte mede mijn klachten.” De chiropractor adviseert om te gaan fitnessen. Met de myo-electrische armprothese is ze toen gaan fitnessen. Na een aantal jaren krijgt ze ook een sportprothese. “Maar omdat ik ook graag weer wilde gaan hardlopen, bleek de sportprothese geen geschikte oplossing.”
En dus gaat Mieke deze keer zelf aan de slag. “Om toch in balans te zijn bij het hardlopen ben ik eerst gaan werken met een verstelbaar enkelgewicht om de bovenarm van mijn korte arm. Dat beviel zo goed dat ik verder ben gaan kijken en dat heeft geresulteerd in een arm socket die ik nu draag tijdens het sporten, in combinatie met een verstelbaar enkelgewicht.” De arm socket met verstelbaar enkelgewicht is eenvoudig aan te doen en verdeelt het gewicht op een zo natuurlijk mogelijke manier op de plek waar eigenlijk een arm hoort te zitten. Het draagcomfort is prima. “Het is voor mij zo’n belangrijke verandering in mijn leven geweest: ik doe nu iedere dag mijn krachtoefeningen en loop een stuk hard. Ik leef weer pijnvrij en heb mijn energie weer terug. Omdat ik mijn eigen sporthulpmiddel kan maken, heb ik zelf de regie.”
Anderen helpen
Nu Mieke ziet wat haar eigen sporthulpmiddel haar heeft gebracht, wil ze ook andere mensen helpen. “Want het is gewoon belangrijk dat je blijft sporten en bewegen, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid.” Mensen die zich herkennen in de klachten van Mieke en meer informatie willen over het sporthulpmiddel kunnen een mail sturen naar sportaanpassing@kpnmail.nl.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.