Direct door naar content
Zo maakt AI het leven met een beperking makkelijker afbeelding nieuwsbericht

Zo maakt AI het leven met een beperking makkelijker

26 juli 2023

Artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie: je hoort het tegenwoordig overal. Deze technologie gaat de toekomst bepalen, wordt ook steeds gezegd. Hoewel dit soms misschien wat science fiction klinkt, kan deze ontwikkeling ook voor jou een grote rol gaan spelen. Kunstmatige intelligentie kan namelijk ook het leven met een beperking een stuk makkelijker maken.

Eerst maar even de vraag beantwoorden wat kunstmatige intelligentie eigenlijk is. Met deze technologie worden machines (computers) geleerd hoe ze complexe taken kunnen oplossen. Het gaat hierbij meestal om opdrachten waar voorheen mensen aan te pas kwamen. Op basis van algoritmes en grote hoeveelheden data kan de machine bepaalde voorspelbare patronen herkennen om vervolgens een voorspelling te doen. Dat is bijvoorbeeld al gebruikt in een schaakcomputer die de beste tactische zetten kon voorspellen. Ondertussen wordt dit al in allerlei toepassingen gebruikt zoals spraakherkenning en zelfrijdende voertuigen.

Slimme exoskeletten

Ook bij de ontwikkeling van exoskeletten speelt kunstmatige intelligentie een belangrijke rol. Dit zijn een soort robotpakken die mensen kunnen helpen die door hun beperking, bijvoorbeeld een gedeeltelijke dwarslaesie, niet meer kunnen lopen. Zo’n exoskelet zorgt ervoor dat iemand weer stappen kan zetten. De laatste jaren zijn hier al veel voorbeelden van voorbij gekomen. In Nederland wordt aan de TU Delft onder de naam ‘Project March’ ook al langer gewerkt aan een model, wat steeds wordt verbeterd.

In het nieuwste ontwerp, de March 8, speelt de voorspellende kracht van AI een grote rol in het balans houden van de gebruiker en het voorkomen van missstappen. Het algoritme voorspelt steeds de meest gebalanceerde positie van het pak, waardoor het heel soepel kan voortbewegen.

Protheses met AI

Ook bij protheses worden al gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Vroeger was een prothesearm of been een vrij statisch hulpmiddel, maar tegenwoordig zit daar allerlei technologie in om de bewegingen zo menselijk mogelijk te maken. Daarbij kan AI ook een rol spelen om bewegingen te voorspellen zodat de prothese het lopen makkelijker maakt of bijvoorbeeld het pakken van objecten met je hand.

De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat razendsnel en zijn dus ook veelbelovend. Wanneer weten we niet, maar reken maar dat jouw leven op een manier door deze technologie ook een stuk makkelijker gaat worden. Wij volgen in ieder geval alles op de voet! Meer lezen over technologie? Check dan de nieuwstag ‘TECH’

Foto: Sjaan Quirijns met het exoskelet March 2 in 2019. Foto Facebook Project March

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: