Direct door naar content
Nelly (67) en Jelle (83) zijn fitter en vol zelfvertrouwen door prikkelarm zwemmen afbeelding nieuwsbericht

Nelly (67) en Jelle (83) zijn fitter en vol zelfvertrouwen door prikkelarm zwemmen

17 juli 2023

Tijdens de speciale prikkelarme zwemuren in zwembad Den Donk in Oisterwijk gaan de discolichten en muziek uit als de deelnemers het water in gaan. “Bij het reguliere aanbod kan ik niet terecht, omdat ik prikkels zoals geluid moeilijk kan verwerken”, vertelt deelnemer Nelly Appeldoorn (67). “Dankzij deze uurtjes kan ook ik blijven sporten.”

Nelly is geboren met een heupdysplasie, kreeg al twee keer een nieuwe heup en werd tien jaar geleden getroffen door een hartinfarct. “Door het zuurstofgebrek wat ik toen heb gehad, is het voor mij moeilijker om prikkels zoals geluid, felle lichten en drukte te verwerken.” Aansluiting vinden bij het reguliere aanbod is geen optie voor Nelly. “De prikkels leveren mij zoveel stress op dat ik helemaal dichtklap, terwijl ik wil sporten voor mijn ontspanning en om fitter te worden.”

Inmiddels zwemt Nelly al twee jaar in de groep. “En ik geniet er enorm van. Ik ben al een stuk sterker geworden in mijn benen. Daarnaast neemt je zelfvertrouwen toe, omdat je het gevoel krijgt dat je het nog kan.” Naast het fysieke, is ook het sociale aspect belangrijk voor Nelly. “Het is gewoon een heel leuke groep mensen die elkaar ook motiveert om te bewegen.”

Veilige omgeving met lotgenoten
Jelle Feitsma (83) herkent het beeld dat Nelly schetst heel goed. Hij zwemt al een jaar mee in Oisterwijk. “Het is prettig om samen met lotgenoten dit te kunnen doen, omdat je van elkaar weet wat er speelt”, legt hij uit. “Daarnaast is het water een veilige omgeving. We doen hier allerlei oefeningen voor verbetering van kracht en balans, maar als je omvalt kan dat geen schade opleveren.”

Twee jaar geleden kreeg Jelle een beroerte. “De eerste dagen was ik er slecht aan toe en kon ik niks zelfstandig. Daarna ben ik in het revalidatiecentrum zo goed begeleid, dat ik na tien weken met mijn rollator naar huis kon.” Het zwemuurtje doet hem goed. “Ik kom net terug van vakantie en dan heb ik het echt gemist. Ik onderhoud mijn conditie hier. Als deze mogelijkheid er niet was, weet ik niet hoe fit ik nog was geweest.”

Sociale aspect van sport
Lisan Pronk is beweegcoach bij Natuurlijk Gezond Oisterwijk en begeleidt samen met een fysiotherapeut van Sport- en Zorgatelier WYzorg de zwemuren. “Het is onwijs belangrijk dat iedereen kan sporten en bewegen. Het prikkelarm sporten voorziet in een behoefte voor mensen met bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH) of chronische klachten. In de praktijk houdt dat in dat je externe prikkels zoveel mogelijk weghaalt om zo de focus op het sporten en bewegen te leggen.”

De groepen die nu zwemmen in Oisterwijk hebben daar veel baat bij, ziet Lisan. “Fysiek worden ze uitgedaagd, maar je zorgt er ook voor dat mensen niet in een sociaal isolement komen omdat ze niet terecht kunnen bij het reguliere aanbod. Het gaat van een dolletje tot de serieuze gesprekken over wat ze hebben meegemaakt. Dat is ook een belangrijk aspect naast het sporten.”

Voor sportaanbieders of beweegcoaches die ook aan de slag willen met het prikkelarm sporten heeft Lisan nog tips. “Kijk goed naar welke doelgroep je wil bereiken en betrek ze in het opzetten. Daarnaast moet je ook de locaties goed informeren en ze meenemen in waarom prikkelarm sporten een belangrijke toevoeging is aan het sportaanbod. Het kan echt het verschil maken voor mensen die anders niet in beweging kunnen komen.”

Contact 
Wil je ook aansluiten bij het prikkelarm zwemmen in Oisterwijk? Neem dan contact op met Lisan. Wil je advies over welke beweegvorm het beste bij jou past? Kom dan in contact met een beweegcoach bij jou in de buurt

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: