Direct door naar content
Team Nederland scoort bij Wereldspelen voor Kleine Mensen afbeelding nieuwsbericht

Team Nederland scoort bij Wereldspelen voor Kleine Mensen

08 augustus 2023

Terwijl in Nieuw-Zeeland de Oranje Leeuwinnen nog vol in de strijd om het WK meedoen, heeft een ander vrouwenvoetbalteam in Keulen al een titel gepakt! Bij de Wereldspelen voor Kleine Mensen heeft het Nederlandse vrouwenteam afgelopen weekend namelijk de finale gewonnen van thuisland Duitsland. Nadat de wedstrijd in reguliere speeltijd in 1-1 eindigde werd met penalty’s van het sterke Duitse team gewonnen. Team Nederland scoorde trouwens bijzonder goed op dit grote sportevenement: de 41 deelnemers keerden naar huis met meer dan 50 medailles!

De Wereldspelen voor Kleine Mensen, de World Dwarf Games, vonden van vrijdag 28 juli tot en met zaterdag 5 augustus plaats in Keulen. Het Nederlandse team was met 41 deelnemers één van de grootste van de spelen. Er deden meer dan 500 sporters mee uit ruim 20 verschillende landen wereldwijd.

Sporters met een groeistoornis

De Wereldspelen is een sportevenement voor mensen die bij volwassenheid korter zijn dan 1,5 meter door een aangeboren genetische groeistoornis. Het is het enige wereldwijde sportevenement waar mensen met een groeistoornis zich op een gelijkwaardig niveau competitief met elkaar kunnen meten. De competities tijdens deze spelen zijn vooral bedoeld voor volwassenen die naar een zo hoog mogelijk niveau in hun sport streven. Daarnaast is er ruimte voor recreatief sporten met onder andere competities voor (jonge) kinderen met een groeistoornis. Het evenement heeft ook een belangrijke sociale functie. De spelen dragen bij aan de emancipatie en het zelfbewustzijn van kleine mensen en geven een impuls aan de inclusie in onze samenleving van de letterlijk en in aantal kleine groep mensen met een klein gestalte.

Meer dan 50 medailles

De 41 Nederlandse deelnemers hebben in Keulen in ieder geval laten zien dat kleine mensen ook tot grootste prestaties in staat zijn. Een dag eerder won het Nederlandse vrouwenteam al de finale van het basketbal-toernooi. Naast de winst bij de teamsporten werden er ook veel individuele medailles gewonnen. Dat was het geval bij de onderdelen powerliften, badminton, boogschieten, boccia en tafeltennis. Ook bij het zwemmen en op meerdere atletiek-onderdelen eindigden Nederlanders bij de eerste drie, onder andere bij speerwerpen, kogelstoten, estafette (vrouwen), op sprintnummers en bij de 1500 meter hardlopen voor mannen.

Bij de teamsporten maakten ook de mannenteams indruk. Bij basketbal wist één van de Nederlandse teams door te dringen tot de kwartfinales, waar het werd uitgeschakeld door het eerste team van de USA. In het voetbaltoernooi bleef het in de kwartfinales tegen Canada 0-0, waarna Canada bij het nemen van penalty’s alsnog won.

Grotere Nederlandse delegatie

De Wereldspelen in Keulen waren de 8e editie. Aan de vorige editie in 2017 in Canada deden 11 Nederlanders mee, in 2013, in de VS, deden er 3 Nederlanders mee. Ook toen namen de Nederlandse sporters meerdere medailles mee naar huis. De groei van de Nederlandse Atletendelegatie van Kleine Mensen en de positieve ontwikkeling in prestaties is onder meer te danken aan het aanbod van sporttrainingen dat onder de vlag van de BVKM (Belangenvereniging van Kleine Mensen) en met steun van o.a. de Dirk Kuijt Foundation wordt georganiseerd. De 9e Wereldspelen zullen in 2027 in Australië plaatsvinden.  

Foto's: BVKM/Rien Timmer

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: