Direct door naar content
Edward wil in zijn rolstoel de Kilimanjaro op afbeelding nieuwsbericht

Edward wil in zijn rolstoel de Kilimanjaro op

12 augustus 2023

Edward Maalouf (54) houdt wel van een sportieve uitdaging. Lang vond hij zijn doelen in het handbiken, waar hij in 2008 en 2012 ook met succes actief was op de Paralympische Spelen. Nu is hij al een tijdje gestopt als topsporter, maar toch begon het bij hem weer te kriebelen om weer naar een doel te werken. Dat heeft hij gevonden in de beklimming van de Kilimanjaro, een berg in Tanzania van bijna 6000 meter hoog!

Het hoogtepunt van Edward waren de Spelen van 2008 in Peking, waar hij uitkomend voor zijn geboorteland Libanon twee keer brons pakte op de individuele tijdrit en de wegkoers. Tweeënhalf jaar geleden is hij gestopt met topsport door blessures, maar hij mist het toch wel een beetje. Vooral de adrenalinekick die hij van het sporten en het werken naar een doel kreeg.

Positief

Dat bracht hem op een extreem plan om samen met een Franse vriend, die ook in een rolstoel zit, de Kilimanjaro te beklimmen. Het plan is nu om eind van dit jaar met een rolstoel met brede banden, een sterke conditie en vooral een positieve insteek naar de 5895 meter hoge top te klimmen. “Als je gelooft dat iets mogelijk is, dan moet je het ook doen. Dat bereik je alleen maar als je er ook zo in staat”, zegt hij tegen het AD.

Wilskracht

Het trainen voor deze enorme uitdaging voelt voor hem niet als een verplichting. “Ik doe het omdat ik het wil doen.” En dat je wilskracht nodig hebt om je doelen te bereiken weet hij als paralympiër natuurlijk als geen ander. Zijn verhaal daarvoor laat zich ook al kenmerken door ontzettend veel doorzettingsvermogen.  

Inspiratie

In 1995 viel hij tijdens zijn werk van de zesde verdieping van een gebouw in Beirut, waardoor hij een dwarslaesie opliep. Hij besloot niet bij de pakken neer te zitten. “Ik zocht een sport waar ik mijn energie in kwijt kon. Dat werd handbiken. Ik werd lid van de handbikegroep van wielervereniging Ahoy in Rotterdam. Dat inspireerde me enorm”, vertelt hij in een interview met het Kontakt Cappelle IJssel en Lekstreek.

Dat was het begin van een bijzondere topsportcarrière. Edward, die voor de liefde naar Nederland kwam, is in zijn geboorteland een beroemdheid. Hij was namelijk de eerste die Libanon een paralympische medaille bezorgde. Nog mooier dan die bronzen plak vindt hij de landgenoten die hij wist te inspireren door zijn prestatie. “Een groep van zo’n 25 handbikers ging vol in training en nam onder andere deel aan de Beiroet Marathon. Zij zagen net als ik in dat een beperking er niet voor hoeft te zorgen dat je je ook beperkt gaat voelen.”

Die inspiratie wil hij met zijn beklimming van de Kilimanjaro ook graag op nog meer mensen overbrengen.

Bronnen: AD.nl en het Kontakt

Foto: Twitter 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: