Direct door naar content
TV-tip: de bijzondere dansdocu ‘A Way To Be’ afbeelding nieuwsbericht

TV-tip: de bijzondere dansdocu ‘A Way To Be’

17 augustus 2023

Iedereen kan dansen! Of je nu in een rolstoel zit, een prothese draagt, slechtziend of spastisch bent: voor iedereen is er een manier om op muziek te bewegen. Dat is ook precies wat het Catalaanse danscollectief Liant la Troca uitdraagt in de film ‘A Way To Be’. Voor die documentaire zijn de verschillende dansers en hun choreograaf Jordi Cortés Molina gevolgd op en naast het podium. De docu is donderdag 17 augustus te zien op NPO 2 om 22.10 uur.

In de dansfilm ‘A Way To B’ vormen de persoonlijke verhalen van de dansers de rode draad. De intieme gesprekken worden afgewisseld met mooie dansscenes. Zo zie je dat iedereen ongeacht hun beperking kan dansen. Danscollectief Liant la Troca bestaat namelijk uit dansers met allerlei beperkingen: ze dansen in een rolstoel, met één been of zonder benen, ze zijn spastisch of blind.

Dansen kan overal

Deze dansers hebben geen podium in een theater nodig om te dansen, want dat kan overal. Dat doen ze dan ook op de mooiste plekken in hun stad Barcelona. Zo gebruiken ze een bos, plein of gewoon hun huiskamer als decor. Je ziet ze ook tijdens en na een bijzondere buitenvoorstelling, waar ze het publiek duidelijk weten te raken met hun sierlijke dans.

Boodschap zonder woorden

In de film krijg je vooral een mooi inkijkje in het dagelijks leven van de dansers door de openhartige gesprekken. Daaruit blijkt dat ze een diepgewortelde passie voor het dansen hebben, dat willen ze graag overbrengen op de kijker. Zo zegt een van hen: “Het feit dat mensen ons zien dansen, is een boodschap zonder woorden.” En een andere blinde danser zegt: “Omdat ik niemand kan zien, ziet niemand mij. Ik ben de Onzichtbare Man.”

Kunstzinnige dansscènes 

Door het bijzondere camerawerk word je echt met de dansers meegenomen door hun stad. Je danst met ze mee. En dat levert zeker door de vernieuwende ideeën van de choreograaf kunstzinnige dansscenes op. Een goed voorbeeld zie je al in de trailer als twee vrouwen samen in een rolstoel door het beeld gaan. Bekijk de trailer hier:

De documentainer ‘A Way to Be’ van Jos de Putter en Clara van Gool was begin dit jaar al te zien op het IDFA-documentairefestival en draaide daarna ook in de bioscoop. Donderdag 17 augustus is de film om 22.10 uur op NPO 2 te zien en nu ook al op NPO Start.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: