Direct door naar content
Iedereen genoot van Formule 1 in Zandvoort afbeelding nieuwsbericht

Iedereen genoot van Formule 1 in Zandvoort

28 augustus 2023

Zandvoort trok afgelopen weekend duizenden Formule 1-fans die Max Verstappen wederom zagen winnen. Uiteraard kon je ook in het oranje geklede fans in een rolstoel of met een andere beperking zien. Het evenement had namelijk allerlei stappen gezet om toegankelijk te zijn voor iedereen. Net als vorige edities was langs het circuit een aangepaste tribune ingericht voor rolstoelgebruikers, nieuw dit jaar was een zorgcamping met extra faciliteiten.

Voor racefans met een beperking waren dit jaar zogenaamde ‘Extra Care Tickets’ beschikbaar, die toegang gaven tot extra services en faciliteiten. Daarbij hoorde de aanwezigheid van zorgverleners, rolstoelvervoer, aangepaste douche- en toiletfaciliteiten en een zorg- en rustplek bij de aangepaste tribune, het ‘Extra Care Court’. Vorig jaar was al gestart met een pilot om ook te kunnen overnachten als je een bekering hebt. Daar kwam dit jaar een zorgcamping bij, pal naast het circuit uit voort.

Inclusiviteit van evenement

Deze camping werd gerealiseerd samen met HandicapNL, waardoor aan alles voor diverse beperkingen was gedacht. Op een deel van Camping Bloemendal waren 24 slaapcabines ingericht waar ook 24 uur per dag medische zorg aanwezig was. De zorgcamping grensde aan de plekken van andere campinggasten zodat de gezellige sfeer daar ook was te voelen. Formule 1 fans met en zonder beperking konden zo ook met elkaar mengen. “Dit draagt in onze ogen alleen maar bij aan de inclusiviteit van dit indrukwekkende evenement,” legt Daniëlle Schutgens uit, directeur van HandicapNL.

Support vanuit valide samenleving

TV-presentatrice en programmamaker Eva Eikhout was gisteren ook een van de gelukkigen die Max Verstappen op Zandvoort kon zien racen. Zij was ook enthousiast over de stappen die zijn gezet op gebied van toegankelijkheid. “Ik vind het zo vet dat een grote organisatie als HandicapNL, deze doelgroep steunt. Want zij kunnen het verschil maken. Support vanuit de valide samenleving is essentieel om dit soort evenementen toegankelijk te maken.”

Sandra en hulphond Hero

Dat de Grand Prix van Zandvoort met verschillende beperkingen rekening hield, was ook te zien in een reportage van Hart van Nederland. Daarin vertelde Sandra van ’t Hoff dat zij ondanks haar PTSS toch van de scheurende racewagens kon genieten. “Ik had nooit verwacht dat ik hier zomaar kon zijn", vertelt ze. Sandra was ook een van de gasten op de zorgcamping. Daar was ook plek voor haar hulphond Hero. "Hij geeft me een stukje zekerheid en zelfvertrouwen. Als ik veel paniek krijg, komt hij naar me toe om me te kalmeren."

Bron: HandicapNL en Hart van Nederland

Foto: HandicapNL

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: