Direct door naar content
Michiel verbreekt wereldrecord handbiken: 8559 km! afbeelding nieuwsbericht

Michiel verbreekt wereldrecord handbiken: 8559 km!

05 september 2023

De Belg Michiel Desmet heeft een bijzondere tocht op zijn handbike gemaakt: hij fietste van Alaska naar Mexico. Hij was ruim zes maanden onderweg om 8559 kilometer af te leggen met zijn armen. Met die prestatie brak hij het wereldrecord langste afstand handbiken, wat nu ook officieel is erkend door Guinness World Records.

Tijdens een vakantie in Thailand in 2013 raakte de bus waar Michiel (37) in zat in een ravijn, waardoor hij zwaar rugletsel opliep. Hij moest daardoor wennen aan een nieuw leven in een rolstoel. Al tijdens zijn revalidatie kwam hij op het idee om het wereldrecord handbiken te gaan verbreken, want hij wilde zijn grenzen gaan verleggen. Negen jaar later en vele trainingskilometers verder ging hij dat plan dan ook echt uitvoeren.

Op armkracht

Samen met zijn vriendin Chiara, die met hem meeging op een gewone fiets, begon hij in juni vorig jaar aan de tocht vanuit de hoofdstad van Alaska. Onderweg keken ze hun ogen uit door het landschap waar ze doorkwamen. Het was ook hard werken, vertelt hij in een interview met Het Nieuwsblad. “Ik heb hier lang voor getraind, maar de kracht van je armen zal nooit die van je benen zijn. Gelukkig gaat het na het bereiken van een top weer bergaf. Dan geniet ik volop van het landschap, terwijl ik met 70 kilometer per uur naar beneden bol.”

Bewijsmateriaal

De fietsreis eindigde uiteindelijk in La Paz, in het noorden van Mexico. Michiel was toen nog niet zeker of hij het wereldrecord ook had, want daarvoor moest hij nog bewijsmateriaal opsturen. “Guinness World Records wilde niet alleen foto’s, video’s en gps-data, maar ook getuigenissen van mensen die we onderweg, bijvoorbeeld op een camping, tegenkwamen. Al dat materiaal moesten we dan opsturen zodat de organisatie een en ander kon evalueren.” Acht maanden later kreeg hij het verlossende bericht: volgend jaar wordt zijn prestatie vermeld in het Guinness World Records boek.

Wereldreis

Ondertussen is de handbiker al bezig met nieuwe nog grotere plannen: de wereld rondfietsen met zijn handbike. “Daarmee zou ik ook meteen mijn eigen record verbreken, al neemt zo’n project natuurlijk veel tijd en geld in beslag. Het is een droom waar ik zeker naar toe zal werken.”

Onderweg hielden Michiel en Chiara ook een dagboek bij op Youtube. Hieronder kun je aflevering 1 bekijken:

Bron: Het Nieuwsblad

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: