Direct door naar content
Sporten in de hitte? Zo doe je dat verstandig afbeelding nieuwsbericht

Sporten in de hitte? Zo doe je dat verstandig

06 september 2023

Het is deze week tropisch warm in Nederland. Heerlijk om buiten te sporten, maar het kan ook onverstandig zijn als je niet goed bent voorbereid op de hitte. Je moet op dit soort dagen namelijk extra rekening houden met risico’s als oververhitting en uitdroging. Daarom geven we 5 tips die ook voor jou als sporter met een beperking gelden.

1. Het tijdstip

Het is op dit soort tropische dagen met temperaturen rond de 30 graden Celsius allereerst belangrijk dat je niet op het heetst van de dag gaat sporten. Dat is tussen 12.00 en 16.00 uur. Als je dus iets actiefs wil doen dan kun je dat beter in de ochtend of juist ’s avonds doen als de zon onder gaat.

2. Pas je tempo aan

Je lichaam moet in de hitte harder werken om de warmte kwijt te kunnen. Het is daarom belangrijk niet al te intensief te sporten. Doe het dus wat rustiger aan en maak je training of activiteit ook wat korter. Handbiken of fietsen is trouwens meer aan te raden dan hardlopen, omdat je op wielen nog wat verkoeling hebt door de wind.

3. Blijven drinken

Goed blijven drinken is op warme dagen extra belangrijk omdat je zo je vochtbalans op orde houdt. Je zweet meer door de hitte en dat vochtverlies moet je weer zien aan te vullen. Je kunt het beste al voor je gaat sporten een extra glas water drinken en afhankelijk van hoe lang je gaat kun je ook water of sportdrank meenemen. Wil je checken of je voldoende hebt gedronken? Dat kun je eenvoudig zien aan de kleur van je urine: is dat donker dan is dat een aanwijzing dat je meer vocht nodig hebt.

4. Insmeren

Doordat er geen wolkje aan de lucht hangt heeft de zon vrij spel. Dat betekent ook dat de kans op verbranding groot is. Naarmate de zonkracht hoger is, wordt dit risico ook groter. Als je gaat sporten in de felle zon is het dus belangrijk je goed in te smeren met zonnebrandcrème. Doe dit ook ruim voordat je naar buiten gaat zodat de zonnebrand ook goed kan intrekken.

5. Beschermende kleding

Ook met je kledingkeuze moet je rekening houden als je in de hitte gaat sporten. Kies voor ‘ademende’ kleding die zorgt dat je zweet kan verdampen. Als je te strakke kleding draagt dan kan het zweet niet weg en hou je je warmte ook vast. Je wil je lichaam juist koelen op dit soort dagen. Dat kan ook door je hoofd nat te maken onderweg of door een natte pet op te zetten.

Of je nu wel of niet sport, één tip is voor iedereen belangrijk: houd je hoofd koel!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: