Direct door naar content
“Ik loosde alles wat ik niet nodig had” afbeelding nieuwsbericht

“Ik loosde alles wat ik niet nodig had”

10 september 2023

Glasten Krapels, medewerker van Fonds Gehandicaptensport/Uniek Sporten is één van de deelnemers aan het tv-programma You Never Walk Alone dat vorige week zondag in première ging. Een waanzinnig avontuur vond hij het. Het programma loopt naast de campagne ‘Geen Smoesjes’ van Nederlandse Loterij en Uniek Sporten. Een campagne die bedoeld is om heel Nederland in beweging krijgen, of je nu een beperking hebt of niet.

Als parasporter en dressuurruiter kwam Glasten uit op EK’s en WK’s en werd hij twee keer Nederlands kampioen. Hij houdt van uitdaging en competitie. You Never Walk Alone had het allebei. “Je hebt drie teams die het tegen elkaar opnemen tijdens zes wandeletappes van 60 kilometer. Het gaat erom dat je zo snel mogelijk van a naar b komt. En dat je een opdracht met goed gevolg aflegt. Eten, drinken en overnachtingen moet je zelf onderweg zien te regelen. Verlies je als team een etappe dan moet je iemand wegstemmen.”

Klasse apart
Zoals een topsporter dat doet, bereidde Glasten zich goed voor op You Never Walk Alone. ”Ik heb een trainingsschema gekregen en daar ben ik mee aan de slag gegaan. Ik heb veel kilometers gewandeld, met en zonder bepakking. En ik heb mijn kracht- en conditietraining opgevoerd. Ik ben er wel achter gekomen dat topsport en wandelen twee heel verschillende dingen zijn. Hoe fit en sterk je ook bent, hoe goed je conditie ook is, wandelen is een klasse apart weet ik nu.”

IJdel
“Het was pittig. Heel pittig. De eerste dag had ik het om de verkeerde reden moeilijk. Mijn rugzak was veel te zwaar. Die woog 12 kilo terwijl ik zelf maar 52 kilo weeg. Mijn hele garderobe zat er ongeveer in. Ik heb er allerlei kledingstukken uitgehaald. Ik ging verder met één extra broek, onderbroek en trui en daarnaast met alleen een tube tandpasta, tandenborstel en een klein flesje deo. Dat was wel grappig. Van mezelf ben ik best ijdel maar op dat moment loosde ik alles wat ik niet nodig had. Ik ging volledig voor de winst.”

Klaar met smoesjes
En wat als hij wint? Denkt hij dan dat anderen hem laten winnen omdat hij een beperking heeft? Die prikkelende vraag werd hem gesteld door Maxim Hartman, die verbonden is aan de ‘Geen Smoesjes’-campagne van Nederlandse Loterij en Uniek Sporten. “Ik zei dat als mensen mij om die reden laten winnen dat dat niet helemaal de manier is maar dat het wel mooi meegenomen zou zijn, haha. En verder vind ik het natuurlijk mooi dat Maxim klaar is met smoesjes van Nederlanders om niet te sporten.”

Superlekker
“Sporten is gewoon superlekker en gezond voor je”, gaat Glasten verder. “Tegelijkertijd begrijp ik dat het voor mensen met een beperking vaak een uitdaging is maar er is altijd wel een manier. Uniek Sporten helpt je daarbij. Je kunt thuis workouts en oefeningen doen met onze app, je kunt een sporthulpmiddel lenen of gefinancieerd krijgen, je kunt via onze website een club bij jou in de buurt vinden waar je aangepast kunt sporten. Er is best veel mogelijk. Maak er gebruik van!”

Waanzinnig avontuur
Hoe kijkt Glasten terug op het tv programma You Never Walk Alone? “Het was een waanzinnig avontuur. Ik had het voor geen goud willen missen. Ons team was vanaf het begin heel hecht. Het voelde alsof we elkaar al jaren kenden en regelmatig samen op vakantie gingen. Ik hoop dat als de laatste uitzending geweest is, ik heb kunnen laten zien dat je ook met een beperking uitdagingen kunt aangaan en grenzen kunt verleggen. Als ik daarmee 1% van Nederland weet te bereiken, dan is het voor mij al geslaagd.”

Benieuwd hoe het afloopt met Glasten? Vanavond is de tweede aflevering van You Never Walk Alone. Geniet ervan!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: