Direct door naar content
Sailwise deed met inclusief team mee aan 24-uursrace afbeelding nieuwsbericht

Sailwise deed met inclusief team mee aan 24-uursrace

07 september 2023

Op watersportgebied is met een beperking veel meer mogelijk dan je denkt. Om die mogelijkheden te laten zien deed stichting Sailwise eind vorige maand mee met de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Een inclusief team met zeilers met en zonder beperking zeilde met het bijzondere schip De Beatrix in 24 uur zoveel mogelijk mijlen.

Het team van Sailwise startte op vrijdag 25 augustus in Stavoren en kwam de volgende dag na 24 zeiluren aan in Enkhuizen. Een van de teamleden was Vincent Blauw, die slechtziend is maar dankzij Sailwise toch zijn passie voor zeilen kan uitoefenen. “Op het water leef ik in een bubbel. Dan vergeet ik de rest.”

Aangepaste catamaran

Zeilen is voor Vincent mogelijk door de bijzondere boot De Beatrix van Sailwise, legt hij uit. “Ik kan nog wel iets zien, maar op de Beatrix hebben ze hele mooie aanpassingen voor mensen met een beperking, ook voor mij.” De grote catamaran heeft bijvoorbeeld audioapparatuur en reliëfkaarten aan boord voor mensen met een visuele beperking. Verder is het schip ook voorzien van een joystick voor mensen met een verminderde handfunctie en een hydraulisch plateau, zodat mensen in een rolstoel het schip ook kunnen besturen.

100% meedoen

Met dat soort aanpassingen op De Beatrix en andere boten wil Sailwise tijdens de zeilvakanties iedereen ook echt actief mee laten doen op de boot. Zo krijg je een echte zeilervaring, en dat kan ook volgens schipper Rinke Bergsma. “Mensen ontdekken bij SailWise dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Het maakt niet uit hoe licht of zwaar je beperking is, we vinden altijd een manier waarop je voor 100% mee kan doen.”

Voor Vincent is het zeilen bij Sailwise een grote ontdekking geweest. "Voor mij is het altijd net een stapje harder werken, omdat ik slechtziend ben. Het kost véél meer energie dan bij een ander. En met SailWise kan ik zorgeloos op vakantie en ook sporten."

Steun De Beatrix

Met deelname aan de 24-uurszeilrace liet Sailwise tussen ruim 400 andere boten zien dat je ook met een beperking avontuurlijk kunt zeilen. Het was soms afzien met striemende regen, maar de zeilers hielden steeds de moed erin. Na 24 zware en fantastische uren kwamen ze op 26 augustus over de finish in Enkhuizen. De zeilrace was voor Sailwise ook bedoeld om steun te vragen voor het onderhoud van De Beatrix, want deze winter heeft het schip groot onderhoud nodig om het veilig in de vaart te houden.

Ga voor meer informatie over de donatieactie naar Sailwise.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: