Direct door naar content
Geef jezelf een extra boost met de juiste muziek afbeelding nieuwsbericht

Geef jezelf een extra boost met de juiste muziek

12 september 2023

Sporten met muziek: de één kan niet zonder en de ander zegt dat niet nodig te hebben. Als je nog nooit met muziek op bent gaan sporten dan moet je dat toch zeker eens proberen. De juiste muziek kan namelijk voor een extra motivatieboost zorgen: je komt in een flow en dat maakt het sporten leuker en makkelijker. Maar welke muziek kies je dan? Voor tips kun je altijd een kijkje nemen in de Fitlist van de ONBEPERKT-podcast.

Heb jij moeite om op gang te komen als je gaat sporten? Dan is het echt de moeite om eens wat lekkere muziek op je oordopjes of koptelefoon op te zetten. Je zult merken dat je dan veel sneller in een bepaalde flow komt. En dat zorgt ervoor dat je minder snel moe wordt. Dit is trouwens niet zomaar een idee van sporters die hier ervaring mee hebben. In de wetenschap is al veel onderzoek gedaan naar muziek en sport en dit blijkt allerlei positieve effecten te hebben. 

Op het tempo van de muziek

Het is bijvoorbeeld zo dat muziek kan helpen als je een bepaald beweegritme wil aanhouden, zoals bij sporten als hardlopen of handbiken. Onbewust pas je je tempo namelijk aan op de muziek. Klassieke muziek of een langzaam zwijmel liedje zijn daarom niet ideaal om op te sporten. Een dancenummer met een lekkere beat is dan een veel betere keus. Dan is het veel makkelijker om door te gaan! Bij de cooling down kan rustige muziek trouwens wel goed van pas komen.

Motiverende teksten

De tekst in muziek kan ook helpen als een soort motivatiecoach die tegen je praat. Zeker als je teksten hoort die je aansporen door te gaan: 'Keep it up', 'Go for it', 'Run' 'I've got the power', ‘Don’t stop’

Fitlist tips

Het allerbelangrijkste bij het kiezen van sportmuziek is jouw eigen muzieksmaak. Als jij een hekel hebt aan hiphop dan ga jij echt niet harder rennen van Kanye West, Drake of Kendrick Lamar. Misschien heb jij juist iets nodig zonder tekst en vooral een harde beat of iets agressievers met gitaren. Kijk gewoon eens naar wat je vaak luistert en maak daar een lekkere playlist van en noem dat jouw fitlist. Dat kan natuurlijk alle kanten op gaan: alles mag en niets is fout. Kijk maar naar de fitlists van ONBEPERKT-gasten als Rolf Schrama (The Prodigy, Metallica enBruce Springstee), Dennis Warmerdam (Coldplay, Phil Collins en Burna Boy) of Diede de Groot (Michael Kiwanuka, Miley Cirus en Billie Eilish).

Daar zit vast iets tussen voor jouw eigen fitlist!

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: