Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Mensen met een dwarslaesie, caudalesie en/of spina bifida krijgen vaker te maken met gezondheidsproblemen als overgewicht en hart- en vaatziekten. Leefstijlcoaching kan je daar heel erg bij op weg helpen, maar dan heb je andere voedings- en beweegadviezen nodig. Hogeschool Inholland gaat daar met het project VIVENDI nu meer onderzoek naar doen met als doel mensen met een dwarslaesie uiteindelijk gerichte coaching te bieden om hun leven vitaal op te pakken.
Dat mensen met een dwarslaesie vaker met gezondheidsproblemen worden geconfronteerd is niet vreemd, volgens lector Jasmijn Holla. “Actieve spieren gebruiken energie, maar bij een dwarslaesie nemen de hoeveelheid lichaamsbeweging en spiermassa af. Hierdoor gaat de stofwisseling omlaag. Het is belangrijk dat mensen met een dwarslaesie hun leefstijl daarop aanpassen en dat is niet makkelijk.” Haar project richt zich daarom op goede coaching op het gebied van leefstijl, want daar ontbreekt het vaak nog aan. De titel van het project is daarom ook: ‘Vitaal verder na dwarslaesierevalidatie’.”
In de zorg is op dit moment weinig aandacht voor langdurige leefstijlcoaching bij mensen met een dwarslaesie. “Daardoor dreigen zij tussen wal en schip te vallen”, stelt Holla. Daar kan Margreet van Dam over mee praten. Zij kreeg nauwelijks adviezen toen zij een caudalaesie opliep. Bij een caudalaesie is de ruggenmerg intact, maar zijn de zenuwen beschadigd. Dat zorgt voor stoornissen in motoriek, gevoel en/of de functie van blaas en darmen. “Met een caudalaesie kun je vaak nog wel lopen of fietsen, maar rennen en springen lukt meestal niet meer en veel sporten vallen daardoor af. Weinig bewegen ligt dan op de loer, terwijl je vaak wel hetzelfde blijft eten. Het heeft mij in ieder geval veel energie gekost om een goede balans en passende beweegactiviteit te vinden.”
Natuurlijk zijn er goede voorbeelden, zo kreeg Anke Tighelaar na haar dwarslaesie wel goede adviezen en steun van de mensen om haar heen. “Eigenlijk ben ik een toevalstreffer, het kwam uit mezelf en ik kreeg op het juiste moment goed advies. Maar mensen verschillen en laesies ook. Daarom is coaching op maat echt nodig.”
In het onderzoek zal ook vooral worden gekeken naar de onderlinge samenwerking van de verschillende zorgprofessionals waar iemand met een dwarslaesie mee te maken krijgt, zodat ze de coaching ook gezamenlijk kunnen aanpakken. Dat is volgens Anke erg belangrijk: “Vooral de overgang van kliniek naar huis is ontzettend zwaar. Je hebt zoveel aan je hoofd. Hulp met hoe te bewegen en gezond te eten is dan superbelangrijk.”
Meer over dit onderzoek vind je op Inholland.nl.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.