Direct door naar content
Mike vond na ongeluk in autoracen zijn passie afbeelding nieuwsbericht

Mike vond na ongeluk in autoracen zijn passie

03 oktober 2023

Ook als je in een rolstoel komt door een ongeluk is daarna vaak nog zoveel mogelijk op sportgebied. Dat laat het indrukwekkende verhaal van Mike Smit zeker zien. Toen hij in 1996 een gezin probeerde te redden dat met de auto te water was geraakt, brak hij zelf twee nekwervels. Tijdens zijn revalidatie besloot hij niet bij de pakken neer te gaan zitten, vertelt hij nu terugblikkend in de Telegraaf.

Bij het ongeluk in het Noord-Hollandse dorpje Ursem sloeg de auto van een gezin over de kop en kwam deze in het water van de naastgelegen ringvaart terecht. Mike zag het gebeuren en dook direct in het water om de mensen te redden. Hij raakte daarbij onderwater een verborgen schoeiing, waardoor hij bij zijn reddingspoging twee nekwervels brak. Een peuter uit het gezin overleefde het ongeluk.

Voorbeeld

De gebeurtenissen lieten Mike niet los, vooral omdat hij na het ongeluk in een rolstoel verder moest. Hij nam zich snel voor vooral vooruit te kijken, waar hij ook een duidelijk voorbeeld voor ogen had. “Ik was motorcoureur. Op het moment dat het gebeurde, moest ik denken aan de Amerikaanse wereldkampioen Wayne Rainey, die in 1993 bij een crash met zijn motor verlamd raakte. Die ging ook niet bij de pakken neerzitten.”

Hulp voor heldendaad

Bij zijn herstel werd hij van alle kanten geholpen. Voor zijn heldendaad werd een inzamelingsactie opgezet om Mike een nieuwe toekomst te gunnen. Van dat geld kon hij zijn woning en auto aanpassen. Hij keek ondertussen ook naar nieuwe sportmogelijkheden. “Ik koos voor rolstoelrugby. En daarnaast verkocht ik mijn motor en kocht een oude Porsche. Want om te autorijden hoef je, met een paar aanpassingen, alleen maar te sturen en richting aan te geven.”

24 uurs race

Van het autoracen maakte hij zelfs een serieuze hobby: in het Bas Koeten Racingteam deed hij in een volledig aangepast Renault Clio mee aan wedstrijden. Met dat team deed hij ook mee aan langeafstandsraces. “Zo heb ik tegen veler verwachtingen in, begin 2015, met nog drie gehandicapte coureurs meegedaan aan de 24 Uur van Dubai. Een geweldige ervaring, we hebben hem uitgereden en maar net het podium gemist.”

Relativering

Sinds 2018 doet Mike geen wedstrijden meer, maar rijdt hij nog wel in zijn oude Clio in de Historische Auto Ren Club. Door zijn ervaringen kan hij anderen die iets soortgelijks overkomt wel iets meegeven. “Er is zoveel mogelijk. Je beperkingen, daar loop je tegenop. Maar er zijn ergere dingen te bedenken dan wat ik heb. Dat zag ik in Heliomare al. In hetzelfde jaar dat ik daar lag, crashte er een heel militair orkest met een vliegtuig. Dat zet je aan het denken: de tijd vliegt en gelukkig is mijn leven nog steeds interessant.”

Bron: de Telegraaf

Foto: Bas Koeten Racing

 
 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: