Direct door naar content
Start het gesprek over toegankelijkheid met ‘Vraagje?!’ afbeelding nieuwsbericht

Start het gesprek over toegankelijkheid met ‘Vraagje?!’

04 oktober 2023

In Nederland vindt 9 op de 10 mensen dat het nodig is om drempels te verlagen voor mensen met een beperking, blijkt uit onderzoek van Motivaction. Toch moet er op het gebied van een toegankelijke samenleving nog veel gebeuren. Daarom lanceerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de Week van de Toegankelijkheid Vraagje?!. Dit spel moet het makkelijker maken om een gesprek over toegankelijkheid te starten.

Een gesprek over wat mensen met een beperking nodig hebben om volledig mee te doen in de samenleving is een belangrijke eerste stap om drempels te verlagen. Toch durven de meeste mensen dat gesprek niet te starten. Daar helpt de tool Vraagje?! aan bij door een vraag stellen makkelijker te maken. Via de website www.vraagje.nl kun je het spel er altijd bij pakken zodat je een gesprek kunt beginnen op de werkvloer, in het onderwijs, binnen de sportvereniging of een culturele aangelegenheid.

Kleine moeite

Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) legt uit hoe Vraagje?! kan helpen: “Ik spreek regelmatig ervaringsdeskundigen en organisaties die zich inzetten voor een inclusieve samenleving. Ik merk in die gesprekken dat het vaak vooral een kwestie is van doen. Daarom is Vraagje?! ook zo belangrijk, hiermee gaan we met z’n allen het gesprek voeren. Dat betekent een vraagje aan je collega met een beperking: ‘Hoe ga jij op een prettige manier naar je werk?’. En aan je docent op school zonder een beperking: ‘Is deze les voor iedereen te volgen?’. Het is een kleine moeite en maakt mensen bewust van hoe toegankelijk we als land, maar ook als mens zijn.”

Ambassadeurs en ervaringsdeskundigen

Vraagje?! is tot stand gekomen in samenwerking met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van toegankelijkheid. Het spel is gevuld met tips van mensen met en zonder beperking. Om deze op te halen zijn er werksessies georganiseerd met meer dan 60 ervaringsdeskundigen. Waaronder blinden, slechthorenden, mensen met autisme, ADHD, mensen met een fysieke beperking of die rolstoelgebonden zijn. Zjos Dekker heeft autisme en was een van hen: De eindvraag moet altijd zijn: ‘Wat kan ik voor jou doen om het toegankelijker te maken?’ Ik ervaar een deel van de beperkingen maar lang niet allemaal. Dus ook ik blijf vragen wat we kunnen doen om het samen toegankelijker te maken.”

Ga naar www.vraagje.nl om met vrienden, clubgenoten, collega’s het gesprek over toegankelijkheid te starten.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: