Direct door naar content
Fleur Jong hoopt voorbeeld te zijn voor jonge meiden afbeelding nieuwsbericht

Fleur Jong hoopt voorbeeld te zijn voor jonge meiden

05 oktober 2023

Het Jeugdjournaal ging bij bij een van de beste Nederlandse paralympische sporters langs: Fleur Jong. Om de sprinter en verspringster beter te leren kennen hadden ze Noortje van Jeugdjournaal op pad gestuurd met allemaal leuke vragen van kinderen. Onze ambassadeur kreeg bijvoorbeeld vragen over hoe het voelde om wereldkampioen te worden tot hoe ze zo hard kan lopen op ‘nep-benen’.

Als Fleur op de atletiekbaan komt aanrennen heeft Noortje gelijk al een eerste kindervraag op een ipad. Een jeugdjournaalkijker wil namelijk weten hoe ze ooit is begonnen met para-atletiek. “Ik ben ooit begonnen met een paralympisch talentendag. Ik was eigenlijk op zoek naar een nieuwe sport. Ik was net mijn benen verloren en ik dacht ik moet toch aan een nieuw leven beginnen voor mijn gevoel. Ik vond atletiek eigenlijk wel leuk. Ik merkte dat ik vooruit ging en dat ik sterker en fitter werd. Vooral omdat ik het leuk vond ben ik gewoon blijven hangen op de baan.”

Voorbeeld voor kleine ‘Fleurtjes’

Dat heeft ondertussen al voor heel veel bijzondere prestaties geleid. Eerst was ze vooral bezig met de sprintonderdelen, maar sinds vier jaar doet ze ook verspringen. Op dat onderdeel is ze paralympisch- en wereldkampioen. “Ik kende eigenlijk niemand met twee blades die aan verspringen deed. Kan het dan wel, dacht ik.” Zij had dus geen voorbeeld, maar ze hoopt dat zeker voor andere meisjes wel te kunnen zijn. “Ik hoop dat ik dat mag zijn. Ik vind het heel gaaf om te laten zien hoe gaaf atletiek is. Hoe meer zichtbaar is wat ik doe op de atletiekbaan, hoe minder bang de kleine Fleurtjes in de toekomst hoeven te zijn.”

Sneller dan Femke Bol?

Natuurlijk showt Fleur ook nog even haar blades voor de camera. “Die zien er ook stoer uit”, zegt presentatrice Noortje. “Ja doordat ze er ook zo supersonisch uitzien denken veel mensen ook wel eens dat ik sneller ga dan Dafne Schippers of Femke Bol, maar ik lig echt wel achter op de mensen met twee benen. Dus ik heb nog wel wat werk te verrichten.”

Bekijk het hele interview met Fleur in deze video:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: