Direct door naar content
Jetze Plat derde bij Marathon Chicago  afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat derde bij Marathon Chicago

09 oktober 2023

Jetze Plat heeft met wheelen sinds een jaar naast handbiken en paratriatlon nog een discipline waarin hij uitkomt. En dat gaat niet zonder succes: bij de marathon van Chicago werd hij afgelopen weekend derde! Het gat met de winnaar was nog groot, maar onze ambassadeur vindt het juist een uitdaging om dat verschil het komende jaar kleiner te gaan maken.

Het wheelen is voor Jetze de nieuwe prikkel die hij duidelijk nodig had. In het handbiken en triatlon heeft hij alles al wel gewonnen. “Ik ga daar zeker ook mee door, maar ik had wel een prikkel nodig om elke dag weer wakker te worden en het maximale uit mezelf te halen”, zegt hij in een interview met de NOS. Het lag toen voor de hand voor hem om het wheelen van marathons op te gaan pakken. Dit zit ook als het ‘looponderdeel’ in de triatlon.

Handschoenen met rubber

Zijn wheeler kun je volgens Jetze het beste vergelijke met een snelle versie van een rolstoel. Hoewel je wheelen ook met je handen doet is het toch iets anders dan handbiken. “Bij een handbike heb je een ketting, pedalen en een schakelmechanisme zoals op een fiets. Wheelen is onze vorm van lopen. En die aandrijving gaat met speciale handschoenen met een dik stuk rubber, waarmee je rechtsreeks op het wiel slaat. Het rubber op rubber zorgt voor grip en daardoor kun je hele hoge snelheden bereiken in de marathons.”

De waarde van winnen

Bij die races over de klassieke afstand komt hij in een heel ander deelnemersveld dan bij de triatlon met sterke concurrentie. “Ik win dus ook nog niet. Daar was ik stiekem ook wel naar op zoek. Ik heb de afgelopen jaren toch wel een luxepositie voor mezelf gecreëerd waarbij ik zoveel win. Ik vind winnen nog steeds heel erg mooi. Maar de waarde van winnen wordt hierdoor alleen maar groter omdat ik nu weer weet hoe moeilijk het is. Dat is wel heel erg speciaal.”

Veel publiek

Wat hij ook speciaal vindt aan de marathons in grote steden als Boston, New York en Londen waar hij al mee deed is de hele entourage van de evenementen. De wheelers starten daarbij voor de lopers uit. "Dat is wel heel speciaal, hoor. Die evenementen zijn zo groot opgezet. En al het publiek staat er al als wij dan vooruit kunnen racen. Heel mooi."

Maatje te groot

Zijn beste prestatie tot nu toe zette hij vorig jaar neer in Londen met een tweede plek. In Chicago kwam hij tekort voor het zilver en moest hij genoegen nemen met het brons. “Ik had stiekem wel op meer gehoopt”, zei hij nog nahijgend tegen een verslaggever van de NOS. De Zwitser Marcel Hug won de wheelermarathon weer met grote afstand. Het verschil op de streep was maar liefst acht minuten. “Hij is gewoon next level. Ik had gehoopt dat ik het gat vandaag al iets kleiner kon hebben, dat was niet zo. Dus er is werk te doen!”

Over een maand staat de volgende race al gepland waarin Jetze het opnieuw tegen Hug kan opnemen: de marathon van New York.

Bron: NOS.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: