Direct door naar content
Kijktip: docu ‘De weg naar de Special Olympics' afbeelding nieuwsbericht

Kijktip: docu ‘De weg naar de Special Olympics'

11 oktober 2023

De Special Olympics World Games zijn de Olympische Spelen voor sporters met een verstandelijke beperking. Het motto van dit evenement is: ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Deelname verandert hun leven, want door de Special Olympics worden ze zelfverzekerder. Over die kracht van het grootste inclusie-evenement ter wereld is nu een documentaire te zien op NPO Start: ‘De weg naar de Special Olympics’.

In de documentaire worden verschillende sporters op weg en tijdens de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn gevolgd. Dat zijn judoka Joarmin, wielrenster Jolein, ruiter Nick en het Nederlandse hockeyteam. Voor hen is deelname aan de Special Olympics World Games een serieuze zaak, want ze gaan allemaal voor die felbegeerde gouden medaille. Ook los van die medailles is het evenement voor de sporters een levensveranderende ervaring.

Zelfstandiger

Precies dat effect wilden documentairemakers Jacco Groen en Conrad Alleblas laten zien, legt Ragna Schapendonk, directeur van Special Olympics Nederland uit. “Het is een ‘life changing’ evenement dat met name het leven van de sporters ingrijpend verandert. Er zijn tal van voorbeelden; van zelf veters leren strikken tot aan zelfstandig gaan wonen. Sporters worden zelfstandiger, zelfverzekerder, krijgen meer zelfvertrouwen en zelfrespect.”

Verdiend podium

ESPN besteedde tijdens de World Games al dagelijks aandacht aan het evenement in juni. Nu is er dan ook nog een inspirerende documentaire te zien waar meer wordt teruggekeken. “Onze sporters krijgen zo het podium dat zij verdienen. Zo kunnen we laten zien hoe levens veranderen door sport!” aldus Ragna Schapendonk.

De documentaire ‘De weg naar de Special Olympics’ was op 26 augustus op televisie te zien, maar is nu ook op NPO Start terug te kijken.

Foto: Special Olympics

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: