Direct door naar content
Vesper test toegankelijkheid met Jeugdjournaal  afbeelding nieuwsbericht

Vesper test toegankelijkheid met Jeugdjournaal

12 oktober 2023

De toegankelijkheid van supermarkten, winkels en speeltuinen kan op veel plekken nog stukken beter. De 11-jarige Vesper ziet dat bij haar in de buurt ook. Zij zit in een elektrische rolstoel omdat ze cerebrale parese heeft. Met het Jeugdjournaal ging ze op pad om te bekijken op welke plekken ze wel en niet kan komen.

Vesper zit op een speciale school waar veel meer kinderen als haar op zitten. Dat gebouw is helemaal aangepast met liften, automatisch openslaande deuren en ook niet onbelangrijk: een aangepaste speeltuin. “Wat ik het allerleukste vind is de rolstoeldraaimolen. Daar kan ik ook in!”, zegt ze enthousiast.

Lastig

Buiten haar school komt ze nog vaak op plekken waar minder rekening is gehouden met mensen met een beperking. “Dat vind ik soms wel lastig, want ik denk: het feit dat ik in een rolstoel zit hoeft niet te betekenen dat ik buiten op straat nergens kan komen.”

Gelijk behandelen

Om dat te laten zien aan het Jeugdjournaal hoeft Vesper niet eens ver te rijden vanaf haar school. “Dit stoepje kan ik bijvoorbeeld niet af, dan moet ik helemaal omrijden”, zegt ze. “Dit is een van de dingen waar ik het meeste van baal.” Waar ze ook van baalt is dat ze op straat vaak gek wordt aangekeken. “Dan kijken ze echt van wat heb jij nou? Ik zou willen dat mensen me gelijk behandelen, net als ieder ander. Ik zit gewoon in een rolstoel, maar dat maakt mij niet anders.”

Even verderop ziet ze een speeltuin waar zij met haar rolstoel duidelijk niet in kan. “Ik kan hier op geen van de toestellen. Het zou fijn zijn als ze voor het bouwen kijken: is het voor iedereen toegankelijk?”

Bron: Jeugdjournaal

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: