Direct door naar content
 6 kledingtips van rolstoelmodel Tirzah afbeelding nieuwsbericht

6 kledingtips van rolstoelmodel Tirzah

12 oktober 2023

Als je in een rolstoel zit wil je er ook leuk uit zien. Toch is rolstoelvriendelijke kleding er vooral op gericht dat het praktisch en efficiënt is. Tirzah López, die in 2022 tweede werd bij de Miss World Wheelchair, heeft daarom een duidelijke missie. Ze vindt dat kleding ook mooi en aantrekkelijk mag zijn als je een beperking hebt. Dat kan in haar ogen ook bijdragen aan iets wat zij nog veel belangrijker vindt: zichtbaarheid voor mensen met een beperking.

Tirzah, op Instragram bekend als ‘Felina Tiger’, is afgestudeerd als textielengineer. Door een skiongeluk in 2016 liep zij een dwarslaesie op en zit ze nu in een rolstoel. Vanuit die kennis en haar eigen ervaring heeft ze ook een scherpe blik op de modewereld. Aangepaste kleding vindt ze vooral ontworpen vanuit een praktisch oogpunt, zegt ze in een interview met Support Magazine.

Aangepaste kleding

“Maar het oog wil ook wat. Neem bijvoorbeeld broeken: het is voor mensen die geen gevoel hebben in bepaalde lichaamsdelen gevaarlijk om ritsen te gebruiken. Maar ruimvallende broeken staan niet mooi als het alleen maar een hoop stof is. De pasvorm bij een zittend persoon is anders dan bij iemand die staat. Gelukkig zijn er steeds meer merken – vooral de kleine – die moderne, aangepaste kleding maken voor rolstoelgebruikers.”

Als je op zoek bent naar rolstoelvriendelijke kleding heeft ze zes tips:

1. Zoek verstelbare kleding

Veel mensen met een beperking vinden kleding met een trekkoord, elastische taillebanden en verstelbare sluitingen handig. Die zorgen dat de kleding goed en vooral comfortabel blijven zitten.

2. Duurzame stoffen

Als je in een rolstoel zit, dan zit je nu eenmaal meer en daar slijt je kleding ook meer van. Kies daarom voor tijdloze en duurzame stoffen die langer mee gaan. Ook niet onbelangrijk: kies voor kledingstukken die ook gewoon in de wasmachine kunnen en gemakkelijk schoon te houden zijn.

3. Zoek kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is

Rolstoelgebruikers kunnen soms ook in hun mobiliteit worden beperkt en dan kan het lastig zijn om bepaalde kledingstukken aan te trekken. Kijk daarom naar kleding die je makkelijk aan en uit kunt doen. Daar bestaan ook al handige oplossingen voor met ritsen en klittenbandsluitingen.

4. Op maat gemaakte kleding

Vind je het lastig om leuke kleding te vinden die jij past? Overweeg dan op maat gemaakte kleding die helemaal bij jouw lichaamsvormen past. Dan weet je ook zeker dat je iets unieks hebt.

5. Laat je kleding aanpassen

Wat ook kan: laat kleding die net niet helemaal rolstoelvriendelijk is aanpassen of veranderen zodat je het alsnog kunt dragen. Daarmee bespaar je ook nog eens geld.

6. Aangepaste kledingmerken.

De mode-industrie werkt ook langzaam aan aangepaste kleding. Een aantal merken zijn daar al vrij ver met kleding voor rolstoelgebruikers, zoals Tommy Adaptive, MOS by Alicia de Groot en IZ Adaptive.

Lees meer tips en inspiratie op haar website.

Bron: Support Magazine

Foto: Danique Regterschot

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: