Direct door naar content
Sport van de week: boccia afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: boccia

16 oktober 2023

Je kunt veel meer dan je denkt met een beperking of chronische aandoening. Dat geldt zeker op sportgebied: er is zoveel mogelijk dat je waarschijnlijk niet eens alle aangepaste sporten kent. Daarom lichten we regelmatig een sport uit die je goed met een beperking kunt proberen. Deze week: Boccia.

Eerst maar even de naam van deze sport, want hoe spreek je dat nu uit? Je schrijft boccia en je zegt ‘botja’. Dit mikspel met ballen is speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking en is daardoor door iedereen te beoefenen. Boccia wordt met name gespeeld door sporters met cerebrale parese, spierziekten, dwarsleasies of andere motorische beperkingen.

Drie kleuren ballen

Boccia lijkt op andere balsporten als jeu de boules, bowls en petanque. Toch is boccia net even anders. Bij boccia heb je een witte bal, zes rode en zes blauwe ballen. Het spel begint met de witte bal die het veld in wordt gegooid. Dit wordt ook wel de doelbal genoemd, want het doel van het spel is om met de rode of blauwe ballen zo dicht mogelijk bij die witte bal uit te komen. Nadat iedere speler zijn rode of blauwe ballen heeft gegooid wordt een volgende ronde gespeeld tot meestal vier rondes in totaal zijn gespeeld.

Aanpassen naar mogelijkheden

Om een bocciabal te werpen hoef je geen enorme spierkracht te hebben. Dat maakt deze sport dus ook geschikt voor allerlei beperkingen. Als je de bal niet kunt werpen dan bestaan er ook nog meer opties om de sport aan te passen aan jouw mogelijkheden. Je mag de bal bijvoorbeeld met je handen, voeten of met een hulpmiddel gooien. Wat voor jou de ideale worp is, kun je zo zelf proberen en uitvinden.

Zelfvertrouwen

Boccia is vooral een hele leuke en gezellige sport waar je alle voordelen van sport uit kunt halen: je hebt meer sociale contacten, bent fysiek bezig en van het leren van nieuwe worptechnieken krijg je ook meer zelfvertrouwen. Als je iets nieuws leert en je ziet dat het je lukt om een bal steeds iets verder te werpen of te rollen dan geeft dat natuurlijk een enorme boost.

Paralympisch

Maar wist je dat boccia sinds 1984 ook een paralympische sport is? En Nederland behoort bij de beste landen van de wereld in boccia. Bij de Paralympische Spelen van Rio 2016 won Daniël Perez voor het eerst in de geschiedenis een zilveren medaille voor Nederland. In 2024 gaat TeamNL opnieuw naar de Spelen doordat de boccia-spelers zich bij de European Para Championships in Rotterdam direct hadden geplaatst door hun gouden teammedaille. Dat team bestaande uit Daniël Perez, Marco Dekker en Chantal van Engelen presteerde bij de laatste World Cup in Portugal ook nog brons. Bij de individuele wedstrijd wist Chantal van Engelen zelfs het goud te pakken en Daniël het brons.

Wil je deze sport ook gaan proberen? Kijk dan op de pagina over boccia voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Foto: EPC
Fotobijschrift: Chantal van Engelen tijdens de European Para Championships in Rotterdam.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: